От Антикорупционния фонд /АКФ/ са изпратили предложение до членовете на

...
От Антикорупционния фонд /АКФ/ са изпратили предложение до членовете на
Коментари Харесай

АКФ с предложение: Да бъдат изслушани 6 магистрати по казуса „Осемте джуджета“

От Антикорупционния фонд /АКФ/ са изпратили предложение до членовете на Висшия правосъден съвет /ВСС/ и до правосъдния министър за обществено чуване на шестима магистрати по проблема „ Осемте джуджета “ : Иван Гешев – основен прокурор на Република България, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа, прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов.

Целият текст на предлагането гласи:

„ Предлагаме Ви да предизвиквате в пленума на Висшия правосъден съвет процедура по обществено чуване на магистратите, чиито имена бяха забъркани в следствията с информация за съществували отдавна мрежи за записване, изнудване и корумпиране на магистрати и правоохранителни органи. Става дума главно за проблема “Осемте джуджета ” и хипотетичното дружество за корупционно въздействие към някогашния шеф на столичното разследване Петьо Петров.

Множеството журналистически изявления, в това число фотоси и изявленията, дават информация, която насочва към извода за съществуването на устойчива мрежа за корупционно въздействие в правосъдната система и правоохранителните органи, в която влизат някогашни и сегашни магистрати и служители на реда, а също и лица от престъпния контингент.

Такива корупционни предприятия, някои от тях съществували в течение на години и със съществени подозрения за застъпничество на високо равнище, подкопават концепцията за господство на правото и разрушават доверието на жителите в правоохранителните и правораздавателни институции. Тяхното проучване и диагностициране е основно за възвръщане на доверието на жителите в институциите, чрез законови ограничения според Конституцията и законите на Република България. Един от методите за това е точно посредством чуване пред Висшия правосъден съвет, както това е правено и при други публично значими проблеми със забъркани имена на магистрати.

Поради изложеното и поради генерираното в последните седмици доста публично внимание върху случая „ Осемте джуджета “, считаме за значимо да бъдат изслушвани обществено: Иван Гешев – основен прокурор на Република България, Борислав Сарафов – заместник-главен прокурор и шеф на Националната следствена работа, прокурорите Емилия Русинова, Илияна Кирилова, Димитър Франтишек Петров, Кирил Пейчинов, както и всички други магистрати, чиито имена са към този момент упоменати или бъдат упоменати в бъдеще по отношение на проблема „ Осемте джуджета “. “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg