От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започва

...
От 9 ч. тази сутрин Централната избирателна комисия (ЦИК) започва
Коментари Харесай

ЦИК започва да приема документи за участие в изборите на 2 октомври

От 9 ч. тази заран Централната изборна комисия (ЦИК) стартира да приема документи за регистрация на партии и обединения за присъединяване в изборите за народни представители, планувани за 2 октомври. Крайният период за подаване на заявките е до 17 ч. на 17 август.

За присъединяване във вота ще бъдат позволени единствено получили регистрация партии и обединения, една партия може да взе участие независимо или в коалиция.

На уеб страницата на ЦИК е оповестена и банковата сметка, по която партиите и обединенията внасят  депозита от 2500 лв., той се възвръща на тези, които са получили не по-малко от едно на 100 от действителните гласове на национално равнище.

Част от нужните документи е и лист с имената, единния цивилен номер и саморъчен автограф на не по-малко от 2500 гласоподаватели, подкрепящи регистрацията. Подписът би трябвало де положен пред упълномощени от партията или коалицията  лица или с дипломиран електронен автограф. Всеки гласоподавател може да взе участие единствено в един лист. Групово дело ГРАО ще извърши инспекция на подписките.

При приемане на документите и определяне на непълноти или несъответствия ЦИК дава неотложно инструкции за отстраняването им в период до три дни от съобщаването им, само че не по-късно от крайния период за регистрация - 17.08.2022 година.

Отказът за регистрация може да се апелира пред Върховен административен съд.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР