От 80 магазина на централната търговска улица Македония в едва

...
От 80 магазина на централната търговска улица Македония в едва
Коментари Харесай

ТОТАЛЕН СРИВ: Бизнесът в Сандански умира - търговците са дрехи масово фалират

От 80 магазина на централната комерсиална улица " Македония " в едвам 44 са запазили активността си. Другите са преобразувани в аптеки, кафенета, каси на мобилни оператори, бързи заеми, застрахователни компании и така нататък

Търговията с облекла и обувки в последователно западна през последните години, а в този момент – в пандемията, към този момент е в колапс, с нулеви обороти. Тази седмица и магазинът за детски облекла и обувки в комерсиалния обект ГУМ в затвори, собственичката Теодора прибра стоката в чували, защото ГУМ бе предан на концесия.
свързани новини9121на 29.11.2021
Двамата концесионери Живко Захов и Борис Андонов дадоха гратисен интервал до месец април 2022 година на наемателите да употребяват пространствата, по-късно ГУМ се затваря за ремонт.

Мария Стоянова, която от 20 години стопанисва магазин за спортни облекла в Сандански, споделя: " Такова знамение като това да нямам един лев оборот от началото на седмицата, не се е случвало. Месец декември преди години беше месецът, който ни изкарваше облагата за половин година напред. В края на месец ноември в този момент едвам събрах парите за наем, ток и осигуровки. Работя на загуба. Въртя парите от оборота и откакто направя доклада в края на месеца, вместо да се веселя, на мен ми се плаче ".

Тя се тормози, че е пристигнало време, в което след 20 година сполучлив в търговията ще би трябвало да си търси друга работа, написа " Струма.бг ".

Съседката й по магазин Василка Тодорова, която продава мъжки и дамски обувки, е на кантар в решението си дали да затвори магазина и да остави на склад стоката си за последващи, по-добри години.

" От три дни един човек не е стъпил в магазина. Не съм платила наема за месец ноември, а към този момент сме декември месец. Преди две години магазините по комерсиалната улица бяха цялостни с локални и туристи от Гърция и Македония. Сега локалните влизат в магазина единствено при нужда, да купят подарък. Не се дразня на хората, е дребен град, ние се познаваме. Те ми споделят, че към този момент купуват единствено хранителни артикули. От през вчерашния ден хлябът към този момент е на цена от 1.80 лева и ги разбирам хората ", споделя дамата.

Николай Ангелов, който е притежател на магазин за бутикови артикули, също се замисля дали да продължи с търговия, или да запише курсове за професионален водач и да стане камионджия. " От 15 години ангажирам помещение на комерсиалната улица в Сандански, само че до момента подобен срив в продажбите не е имало. По през целия ден стоим пред магазините. Купихме си масички и столове, с цел да споделяме с сътрудниците в съседство тъгата си от неналичието на клиенти. Сутринта ни стартира с кафе и диалог кой какво е готвил за вечерта. Коментираме обичания филм, какво се е случило. Коментираме и малко политика. Към обяд си поръчваме нещо за ястие, а по-късно продължаваме със следобедното кафе и към 16.00 ч. се прибираме в магазина до привършване на работния ден. И по този начин се повтарят дните ни през есенно-зимния сезон ", сподели Николай.

" Основната причина търговците в да затварят магазините са високите наемни цени, вариращи от 100 лв. на квадратен метър на централната улица, и неналичието на клиенти ", безапелационен е Николай Ангелов.

В момента съществени проблеми имат и всички търговци на второстепенните улици в – " Воден ", " Стефан Стамболов " и бул. " Свобода ". На тези улици има над 30 търговски обекта, които също едвам " кърпят " бюджета си.

На фона на тоталния срив на магазините за облекла, обувки, чанти… се усилват обектите за продажба на медикаменти и медицински консумативи. На комерсиалната улица " Македония " аптеките към този момент са 11, 8 са кафенетата, има 5 офиса на мобилни оператори, 4 обекта за заплащане на такси и налози.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР