От 8 седмици поред насам тенденцията по отношение на заразата

...
От 8 седмици поред насам тенденцията по отношение на заразата
Коментари Харесай

Вятър го вее коронавирусът на бял кон

От 8 седмици подред насам наклонността във връзка с болестта с ковид (COVID-19) в България е низходяща. Един тип, оправяме се. междинният % позитивни проби към този момент стана 5,15%, т.е. с 0,85% по-малко от равнището, при което СЗО предлага да почват да се вземат ограничения.
Всичко е доста хубаво, само че в случай че си помислим, че COVID-19 към този момент няма да е проблем, да погледнем Индия. Разбира се, има доста разлики по отношение на там - действително в Индия допреди сегашната вълна нямаше мощно разпространяване на заболяването, а и гъстотата и броят на популацията са напълно разнообразни.
Но - ясно е, че от Индия идва нов вид на ковид. В България се занимаваме с куп нелепости, обаче е също толкоз ясно, че този вид и освен това състояние е въпрос на време да цъфне и тук. Какво ще вършим, с цел да ограничим вредите - към този момент имаме служебно здравно министерство, министър е доктор Стойчо Кацаров, който доста говореше по време на цялата пандемия и в много случаи посланията бяха в двата полюса. Затова, няколко задочни въпроса:
1. Имаме ли подготвеност за същински надзор по летищата и на Граничен контролно-пропусквателен пункт?
2. Имаме ли подготвеност за въвеждане на наложителна 14-дневна карантина за идващи и от Европа, които не са имунизирани, като освобождението от такава карантина да става и по-рано, след 5-7 дни, при негативен PCR тест?
3. Имаме ли подготвеност да направляваме такива ограничения действително - споделям действително, тъй като е задоволително всеки да огледа в Електронния информативен портал и да види в този момент какъв брой са публично карантинираните и какъв брой са формалните дейни случаи - двойна разлика!
За край - когато потегли третата вълна, очевидно от февруари тази година, бяхме стигнали седмичен спад от 5,29% позитивни проби. Сега сме на 5,15% - единствено че в болница има над 4800 души, заболели от COVID-19, а при започване на третата вълна бяха над 2800. Сами си правете сметката какво би станало, в случай че позволим четвърта вълна. Големите очаквания са топлото време и краят на образователната година - само че абитуриентските балове може да се окажат сериозен развъдник, както се получи предходната година - 6 седмици след 31 май, 2020 година, имаше нарастване на седмична база на случаите. И няма никаква изясненост за какъвто и да е надзор на баловете - единствено зрелостниците да са " виновни ". С отговорност я докарахме до по надвишена смъртност от тази пандемия! Надеждата отново е, че задоволително участници в баловете са изкарали COVID-19, с цел да има епидемиологичен резултат (за ваксинирали ми е мъчно да си показва с всичката нервност по обществените мрежи " аз не съм опитно зайче " ).
Та в този ред на мисли - някаква действителна осведомителна акция и даже, с цел да се имунизират повече хора, ще има ли? Защото нелепостите на досегашното ръководство за осведомителна акция са си просто нелепости!
Автор: Ивайло Ачев
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР