От 7 октомври започват номинациите за шеф на Върховния касационен

...
От 7 октомври започват номинациите за шеф на Върховния касационен
Коментари Харесай

Избират шеф на ВКС на 14 януари след изслушване на кандидатите

От 7 октомври стартират номинациите за началник на Върховния касационен съд и те ще продължат до 28 октомври, реши Висшият правосъден съвет, който одобри хронограмата на избора на правоприемник на Лозан Панов с 18 гласа " за ". Неговият мандат изтича на 10 февруари следващата година. Номинациите ще се одобряват на всяко от идващите съвещания на Висш съдебен съвет след 7 октомври.
Още по тематиката
До 11 ноември претендентите ще би трябвало да показват нужните документи, а до 6 януари следващата година. пък ще се одобряват въпроси и мнения към номинираните.

Изборът на правоприемник на настоящия арбитър номер едно Лозан Панов ще е на 14 януари 2022 година след чуване на претендентите, реши единомислещо Пленумът на Висшия правосъден съвет, управляван от служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

" Да чакаме оттук-нататък развиване на процедурата, според признатата хронограма и още по значимо - това да докара до безапелационен резултат при самия избор, който да бъде в полза на всички, които разчитат на правораздаването, които да покажат потенциала на Висш съдебен съвет ", разяснява служебният министър Янаки Стоилов.

Той изрази терзанията си от датата на вота за ръководител на Върховен касационен съд. Опасенията му са в посока на това, че в случай че президентът, който издава указа за избора на висшия магистрат, може да има възражения и не се знае дали ще има време за това от 14 януари до 10 февруари, когато изтича мандатът на Панов.

Преди дни самият министър на правораздаването не изключи опцията и той самият да предложи кандидатура за началник на Върховен касационен съд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР