От 7 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски

...
От 7 часа тази сутрин България получава пълните количества азерски
Коментари Харесай

Азерски газ потече по интерконектора към България тази сутрин. Булгаргаз предлага цена от 233.49 лв./мВтч. за октомври

От 7 часа тази заран България получава цялостните количества азерски газ по интерконектора с Гърция. Това разгласи Деница Златева – изпълнителен шеф на " Булгаргаз " в специфичното студио на Българска национална телевизия, отдадено на формалното въвеждане в употреба на газовата връзка с Гърция.

След стартирането на интерконектора препоръчаната цена на природния газ за октомври е 233.49 лева./мВтч или към 34% по-ниска от септемврийската. Предстои цената да бъде одобрена на съвещание на КЕВР през днешния ден. Договореното дневно количество газ, което ще постъпва по тръбата, е 29 000 мегавата.

" Това събитие е в действителност голямо по значителност и за България, и за прилежащите ни страни, и за Европейски Съюз. Ние диверсифицираме както маршрутите, по този начин и източниците на доставка. Това събитие има забележим и действителен резултат върху българските консуматори, дава и глътка въздух във връзка с конкурентните цени, диверсифицирането на доставките. Най-важното за нас като сдружение е, че тази заран от 7 часа по интерконектора потече цялото количество азерски газ на контрактуваната цена ", сподели Деница Златева.

Владимир Малинов, изпълнителен шеф на " Булгартрансгаз ", съобщи че след стартирането на интерконектора България, взаимно с Румъния, Словакия и Унгария може да транзитира увеличени количества азерски газ към Европа.

" Това е самодейност, разследване от меморандума за партньорство с Азербайджан. От началото на август започнахме да работим в тази посока - това, което беше контрактувано сред госпожа фон дер Лайен и господин Илхам Алиев (президентът на Азербайджан - б.р.) за увеличение на количествата азерски газ в дълготраен проект на територията на целия Европейски съюз ".

Днешният ден е и началото на газовата година. И до този миг количества азерски газ достъпваха до България, само че 1 октомври е основна дата във връзка с цените, разяснява още Малинов.

" Тази заран президентът Радев връчи публично това писмо на четирите оператора и на госпожа Урсула фон дер Лайен, тъй че се надяваме, че от този миг нататък, с помощта на бързата реакция на България и държавното управление, ще се превърнем освен в транзитьор, само че и в център за взимане на решения и осъществяване на такива начинания напред. "

Усилията ще бъдат ориентирани към това цената на газа да се поддържа до равнищата, допустими за бизнеса, сподели Деница Златева.

" Поради положителното миксиране и старта на интерконектора успяхме да отговорим на упованията. Понеже чух всевъзможни мнения, че надали не това е предизборна цена, не, цената се обективира на база действителни количества. Тук е и ролята на регулатора - ние не можем да предложим нещо, което не се верифицира от регулатора и той удостоверява всички изчисления на " Булгаргаз ".
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР