От 51-ия опит Хуан Мартин дел Потро успя. 29-годишният аржентинец,

...
От 51-ия опит Хуан Мартин дел Потро успя. 29-годишният аржентинец,
Коментари Харесай

Хуан Мартин дел Потро - от мисълта за отказване до завръщането в голямата игра

От 51-ия опит Хуан Мартин дел Потро съумя. 29-годишният аржентинец, който мина през редица тежки мигове в кариерата си, най-сетне завоюва шампионат от сериите " Мастърс ". При това той го направи по допустимо най-впечатляващия метод.

Дел Потро излезе победител в титанична борба със международния №1 Роджър Федерер, с цел да грабне най-престижния мастърс трофей - в Индиън Уелс. Аржентинецът избави три мачбола и се наложи с 6:4, 6:7 (8), 7:6 (2) след два часа и 42 минути игра.

Преди финала в Индиън Уелс Федерер имаше 17 победи в 17 мача през 2018 година Загубата против Дел Потро беше едвам шеста в 75-те мача на швейцареца, откогато при започване на предходната година той се завърна на корта след първата сериозна травма в кариерата си.

В този интервал от 14 месеца Дел Потро е единственият, който победи два пъти Федерер. В четвъртфиналите на последния US Open Кулата от Тандил нанесе единствената загуба на Маестрото в шампионатите от Големия шлем през 2017 година

 Хуан Мартин дел Потро - от мисълта за отричане до завръщането в огромната игра
© Reuters

В миг, в който огромните противници на Федерер се борят с травми, а играчите от идващите генерации не демонстрират задоволително убеденост и качества да провокират непрекъснато най-успешния тенисист в историята, Дел Потро е кадърен да обезпечи борбата, от която тенисът има потребност.

Как да победиш Федерер

След дългата пауза, която си взе през 2016 година, Федерер промени фрапантно метода си на корта. Освен че стартира да сортира шампионатите си, той заигра свръхагресивен тенис, какъвто в никакъв случай преди този момент не беше показвал в мачовете против най-хубавите от главната линия.

Федерер беше наясно, че на тази възраст няма по какъв начин да печели във физически дуели с маратонски разигравания против по-млади противници. Затова той стартира да взима доста по-рано топката, да играе доста по-навътре в корта и да не дава опция на съперниците да си поемат въздух.

В тази обстановка даже за най-големите майстори на играта от дъното на корта стана доста мъчно да устоят на темпото на Федерер. 36-годишният швейцарец даже откри решение на най-големия проблем в своята кариера - по какъв начин да победи Рафаел Надал.

 Хуан Мартин дел Потро - от мисълта за отричане до завръщането в огромната игра
© Associated Press

Дел Потро съумя да надделее там, където Федерер нормално господства изрично над своите противници - в късите разигравания. Бруталният форхенд на аржентинеца в композиция с много усъвършенстваните му ретури от бекхенд с две ръце обезвредиха успеваемостта, която имат първите един, два до три удара на Маестрото.

Във финала в Индиън Уелс бяха разиграни 230 точки. От тях 147, или 65% от общия брой, завършиха до четвъртия удар. Дел Потро завоюва 80, а Федерер - 67. Аржентинецът имаше преимущество и в точките с сред 5 и 9 удара - 34 против 28 за международния №1. Швейцарецът доминираше само при разиграванията с 10 и повече удари - 10 извоювани от общо 16.

" По-уверен съм в бекхенда си с две ръце, само че не толкоз, колкото ми се желае. Работя много върху ретурите си, с цел да мога да поема надзор върху разиграванията и да не ми се постанова да търча доста. Може би това е главната разлика ", разяснява новият първенец в Индиън Уелс.

До мисълта за отричане и назад

Дел Потро даде поръчка за блестяща кариера, откакто още на 20 години завоюва US Open след разгромна победа над Надал в полуфиналите и зрелищен поврат срещи Федерер във финала. Триумфът му през есента на 2009 година беше последван от нанагорнище до рекордното в кариерата му четвърто място в ранглистата при започване на 2010 година

Скоро по-късно започнаха проблемите с китката, които не разрешиха на аржентинеца да разгърне големия си капацитет. Първата интервенция го извади от кортовете за девет месеца. В началото на 2011 година той се завърна и последователно стартира да възстановява позициите си. Дел Потро изигра три четвъртфинала в четирите шампионата от Големия шлем през 2012 година, а през 2013 година стигна до първия си полуфинал на " Уимбълдън ".

Проблемите с китката обаче още веднъж го връхлетяха и този път се оказаха още по-сериозни. Стигна се до втора, а по-късно и до трета интервенция. Той изигра единствено 14 мача през 2014 и 2015 година, а сред 2014 и 2016 година се стигна до серия от девет следващи шампионата от Големия шлем без негово присъединяване.

 Хуан Мартин дел Потро - от мисълта за отричане до завръщането в огромната игра
© Reuters

" Бях доста покрай отричане от тениса, тъй като претърпях три интервенции на китката и не можех да реша този проблем. Дълго време стоях депресиран вкъщи. Не бях по никакъв начин благополучен, до момента в който се борех да се възстановя. Затова и мислех за отричане. Но популярност богу в този момент съм тук, здрав съм и още веднъж играя тенис. Правя го, тъй като в действителност обичам това ", показа Дел Потро в хода на шампионата в Индиън Уелс.

Любовта към тениса върна аржентинеца назад на корта, следващото му завръщане още веднъж сподели какъв брой огромен е неговият капацитет. Той завоюва сребърен орден на олимпийските игри в Рио де Жанейро и доближи до четвъртфиналите на US Open, макар че съвсем не беше играл тенис в предходните две години.

Дел Потро не беше печелил купа от началото на 2014 година, преди да вдигне трофея в Стокхолм през октомври 2016 година Година по-късно аржентинецът отбрани купата в шведската столица и доближи до първия си полуфинал в Големия шлем от 2013 година От през днешния ден той към този момент е №6 в света, откакто единствено преди две години заемаше 1045-ата позиция в ранглистата.

Ново начало

Спечелването на Индиън Уелс маркира един нов стадий в развиването на Дел Потро. Това е неговият първи огромен трофей, откогато победи на US Open през 2009 година След дълго очакване аржентинецът най-сетне съумя задържи върхова форма - душевен и най-много физически, в границите на съвсем две седмици.

" Това е толкоз огромно достижение за мен. Не мога да допускам, че завоювах този шампионат, побеждавайки Роджър в един необикновен край с толкоз високо равнище на тениса. Вече съм №6 в света, което е ужасно за мен. Изпълнен съм с неспокойствие и предпочитание да продължа да работя. Просто желая да продължа да спечелвам трофеи като тази, в случай че мога ", сподели Дел Потро след финала.

Миналата година беше белязана от невероятното завръщане на Федерер и Надал. Те разделиха четирите трофея от Големия шлем, завоюваха пет от деветте мастърса и приключиха на първите две места в международната класация за пръв път от 2010 година

Двамата изиграха незабравим край на Аustralian Open, който върна загатна от зрелищните им борби на огромната сцена. След това обаче тези вълнуващи моменти липсваха. Швейцарецът и испанецът бяха съвсем безапелационни във всеки от огромните шампионати, които завоюваха.

В обстановка, в която травмите още веднъж връхлетяха Надал, а Анди Мъри, Новак Джокович и Стан Вавринка не са конкурентоспособни поради физическите си проблеми, Дел Потро против Федерер може да е огромното съревнование на 2018 година

" Изиграхме страховит мач. Беше занимателно, беше интензивно, и двамата се наслаждавахме. В същото време на корта имаше здрава и почтена борба сред мен и Хуан Мартин. В края се видя какъв брой доста ценим финалите, които сме изиграли един против различен. Мисля, че това е доста значимо и за двама ни ", сподели Федерер след първата си загуба за 2018 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР