+ + + от 5 Още от същото: Летовници Зад

...
Коментари Харесай

Кино: "Като за последно"

+ + + от 5 Още от същото: " Летовници "
Зад сюжета са майсторите на хумористични миниатюри Божан Петров и Весел Цанков. Божан си отиде без време и киното ни загуби комедиограф с капацитет. Филмът е бодър, минава с лекост, моменти на откровен смях оживяват салона (от 4 юни). Наградата на публиката от последната " Златна роза " е заслужена.

Смислената комедия е рядко цвете и би трябвало да бъде защитавано. Режисьорът Ивайло Пенчев е все по-уверен в тази роля. Пое щафетата от Пламен Масларов в " Корави старчета ", натрупа опит във фейлетонния и ситуационния комизъм с " Летовници ". Сега хуморът е в характерите, ексцентризмът е стоплен със сантимент.

Самотен възрастен публицист (Васил Банов) и разочаровано в любовта момиче (Мария Бакалова) са стигнали ръба и са подготвени да се разделят с живота. Взаимно се избавят от перилата на високия мост, връщат се към нещата, поради които си коства да се живее. Във кино лентата това са фамилията, любовта, духовната благотворителност.

Смеха обезпечават персонажи по ръба на хиперболата, предпазени от артисти с комедиен гений. Филип Аврамов, Малин Кръстев, Китодар Тодоров и Стефан Денолюбов са " каре попове ", сегашни пандизчии на житейския цирк. Пуснати в отпуск, с цел да върнат любовта в правия път, пътьом палуват с полякини на плажа и обират яхтата на съветски олигарх. Антон Радичев, Кирил Кавадарков и Любен Чаталов са корави старчета, подготвени на похищение, с цел да дадат урок на младите (Тони Минасян) по какъв начин се пази любовта. От групата на алчните за завещание родственици се откроява Герасим-Геро с по една " песен на добротата ", когато обстановката стане неуместна.

Мария Бакалова е самата непорочност, внася топлина и лиризъм, пази полюсен натюрел от този в " Борат ", довел я до глобусите и оскарите. Вътрешният глас на героинята ѝ е " озвучен " с ария за " лъча вяра " и " и мъничкото обич ", " когато си на кръстопът " и се питаш " на следващия ден накъде ", с текст на Александър Петров и ноти на Георги Стрезов, изпята със светла горест от Филип Аврамов.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР