От 5 години архимандрит Васиан развива подривна политическа дейност на

...
От 5 години архимандрит Васиан развива подривна политическа дейност на
Коментари Харесай

Проф. Калин Янакиев: От 5 години архимандрит Васиан развива подривна политическа дейност на наша територия

От 5 години архимандрит Васиан развива подривна политическа активност на наша територия. В това бе безапелационен проф. Калин Янакиев, мъдрец, богослов и учител в СУ " Св.Климент Охридски ", разяснявайки тематиката за политизацията на църквата у нас и по света в предаването " България, Европа и светът на фокус " на Радио " Фокус " . Припомняме, че по-рано през днешния ден Руската черква в столицата затвори порти откакто експулсира трима нейни представители, в това число настоятеля на подворието ѝ - архимандрит Васиан Змеев.

Богословът напомни и че предходната седмица Република Северна Македония изгони от страната трима дипломати и един духовник " обявявайки ги за личност нон грата и обвинявайки ги в шпионаж. Свещеникът е предстоятелят на съветското подворие, на Руската черква в центъра на София - архимандрит Васиан Змеев. Този разузнавач от 5 години обитава безусловно несмущаван в България. Занимава се точно с такава активност - да скапва отношението сред Българската и Македонската православна черква, да скапва връзките сред Македонската и Константинополската патриаршия, въобще да прави подривна, лично политическа активност на наша територия ", добави философът.

" Ще обърна внимание на едно видеобръщение отпреди към 2 месеца на

Видинския митрополит Данаил, в което към час той недвусмислено пази съветската експанзия в Украйна. Също по този начин, предходната година по някакъв мотив Старозагорският митрополит в разгара на войната награди с църковен медал посланика на Русия в България- госпожа Митрофанова ", съобщи проф. Янакиев.

" Политизацията на християнството в Русия е мощно изразено от началото на войната в Украйна "

" В проповед преди няколко месеца, съветският патриарх Кирил разгласи, че на всеки умрял на бойното поле в Украйна, ще му бъдат простени всички сторени от него грехове. Тоест, в случай че да вземем за пример е бомбардирал цивилното население на избран град, избил е там дами и деца и по-късно самолета му бъде свален, ще му бъдат простени греховете, да вземем за пример, че се е напивал с водка или е бил жена си ", изясни философът.

На въпрос по какъв начин дефинира абсолютния монопол и узурпаторство върху християнството в Русия от Владимир Путин, богословът отговори по този начин:

" Това аз назовавам отровно православие или православен джихадизъм. Мисля, че това са точни избрания за това, което се случва с съветското православие. Трябва да напомня тук, че тази параправославна или манихейска идеология на Руската черква бе наказана предходната или по-миналата година, след началото на войната в Украйна от редица световноизвестни богослови на конференция във Волос, където се бяха подписали над 100 души и би трябвало да кажа с известна невзискателност, че автограф под тази декларация сложих и персонално аз ", добави той.

Политизирането на религията в България - " Така наречените консервативни партии в България непрестанно злоупотребяват с някаква обвързаност към православието "

" Особено това се вижда измежду дейците на партиите “Възраждане ", само че и на Българска социалистическа партия, колкото и да е парадоксално това. Защото те да вземем за пример непрестанно свеждат православието до вяра, която пази обичайното семейство, обичайното хетеросексуално семейство от мъж и жена. И това е толкоз неуместно, че в случай че това би било правилно, то християнството и православното християнство би трябвало да е нещо, което е международен феномен ", счита той.

" Не е правилно, че църквата би трябвало да стои доста надалеч от това, което става по света "

" Такова отчуждение сред черква и свят, каквото лицемерно някои ни проповядват, просто не дава отговор на истината. В историята ние сме били очевидци на редица действия на църковни предстоятели, за които в този момент изобщо не можем да си представим. Така да вземем за пример, един светец от IV-V век Свети Амвросий Медиолански безусловно е прогонил от храма не някой различен, а император, освен това император, който е провел сполучливо Втория космополитен събор, по отношение на това, че малко преди този момент той е направил клане. Църквата би трябвало да се бори за правото, а правото или неправото неведнъж стават в политическите сфери ", счита богословът, съгласно който главната функционалност на църквата е да отстоява положителното и да осъжда злото.

За предварителната защита от религиозна агитация:

" Първо, и на първо място имаме за престиж свещеното писание и по-специално свещеното писание на Новия завет, т.е. Евангелията и посланията на Апостолите. Там ще разберем какво е християнството и няма да могат да ни съблазнят с негови злоупотреби. По-нататък, с цел да бъде човек истински християнин, а не християнин образуван от злонамерени политически идеологии и служещи си с християнството, е добре той да бъде и църковен човек, т.е. да живее в църковна общественост, което не значи, да не взе участие и в обществения, политическия живот на обществото ", сподели в умозаключение проф. Калин Янакиeв.

Политизацията на църквата в България върви по съветска линия
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News


КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР


PromoMall.bg