От 5 до 20 октомври България ще празнува по-добрата литература

...
От 5 до 20 октомври България ще празнува по-добрата литература
Коментари Харесай

CineLibri Варна е подготвила бляскава кинопрограма

 От 5 до 20 октомври България ще чества по-добрата литература и нейните най-виртуозни превъплъщения на огромния екран! Петото, юбилейно издание на единствения кино-литературен фестивал CineLibri ще се организира в София и още седем града в страната - Варна, Пловдив, Бургас, Габрово, Велико Търново, Търговище и Стара Загора, под мотото " Петото измерение ".

По традиция хазаин на фестивала в морската столица е Фестивален и конгресен център - Варна. CineLibri Варна стартира на 5 октомври от 18 ч. с новия филм на фамозния френски кинорежисьор и сценарист Беноа Жако - " Казанова, последна обич ", въодушевен от " История на моя живот " на Джакомо Казанова, която към този момент има превод на български език. Копродукцията на Италия, Белгия и Франция " 5 е съвършеното число " е естетски, подигравателен и извънредно занимателен престъпен трилър, акомодация по паметния комикс на Игор Тувери, който събира на екран две от най-ярките звезди на актуалното италианско кино – Тони Сервило и Валерия Голино. Филмът ще бъде излъчен на 6 октомври от 18:00 часа. Зрителите ще могат да видят и едно от най-дискутираните заглавия в програмата на фестивала тази година - новия филм на Роман Полански " Офицер и разузнавач ", спечелил Голямата премия на журито във Венеция и премия FIPRESCI. Прожекцията във Варна е на 19 октомври от 18:00 ч. По думите на рецензията копродукцията на Франция и Италия, която ни връща към делото Драйфус от края на 19 век, е урок по кинематография и основаване на исторически филм.

Реверанс към будната варненска аудитория е срещата с един от специфичните посетители на фестивала тази година – американския публицист Гарард Конли, създател на мемоарната книга " Заличено момче ", фокусирана върху травматичните последствия от така наречен " конверсионна терапия " или лекуване на хомосексуализъм. Във кино лентата блестят Никол Кидман, Ръсел Кроу и Лукас Хеджис. Срещата с Гарард Конли ще се състои на 7 октомври от 20:00 ч. директно преди прожекцията на кино лентата в партньорство с фондация Single Step.

" Не се надявам на нищо, не се опасявам от нищо, аз съм свободен. " Това е Никос Казандзакис! Зрителите ще го разпознаят в едноименния филм на режисьора Янис Смарагдис, основан по претекстове от автобиографичния разказ " Рапорт пред Ел Греко ". Програмата включва и напрегнатия трагичен трилър " Смъртта на един създател " на режисьора Даниел Алфредсон. Бен Кингсли извършва основна роля в този замайващ роман за виновност и възмездие, въодушевен от сборника с новели Intrigo на Хокан Несер, един от знаковите създатели на Швеция. Южнокорейският шедьовър " Изпепеляване " (39 награди и над 120 номинации) е акомодация по роман от сборника " Изчезването на слона " на Харуки Мураками и също ще бъде излъчен в границите на CineLibri Варна. Звездната кино селекция на фестивала включва и заглавието " Бурни връзки " - сетивен любовен триъгълник в бохемската атмосфера на Париж от края на XIX век. С " Аз, Леонардо " означаваме 500 години от гибелта на ренесансовия талант Леонардо да Винчи. Варненци ще могат да се потопят в това хипнотично кино прекарване на 17 октомври!

На 18 октомври, петък, един от съавторите на плана и създател на книгата " Да се изгубиш преднамерено " – Крис Захариев, ще гостува във Варна във връзка прожекцията на едноименния документален филм. На границата сред безгрижието и виновния живот трима другари вземат решение да прекарат последното си лято като тийнейджъри, пътувайки без проект из най-затънтените кътчета на България. Приключение, в което, губейки себе си по пътя, отново се намираш вкъщи... Срещата е с начален час 20:00, директно преди старта на прожекцията.

Почитателите на Кенет Брана би трябвало да включат в листата си кино лентата " Всичко е истина ", който ни връща към последните дни на великия драматург и стихотворец Уилям Шекспир. Ричард Линклейтър отново ще ни развълнува, този път със заглавието " Къде си, Бернадет? " с безупречната Кейт Бланшет. Причудлив микс от комедия, драма и тайнственост, този сюжет, основан на романа на Мария Семпъл, ще прикове вниманието ви до самия край, който е безусловно непредвидим.

" Истинската история на бандата на Кели " идва в България непосредствено от фестивала в Торонто и ще бъде излъчен във Варна на 13 октомври, неделя, от 18:00 ч. Филмът е класическа приказка за въстаник с идея - един същински, само че и малко непохватен Робин Худ на име Нед Кели, претворена на екран от Шон Грант. Жителите и гостите на Варна ще могат да видят още няколко кино лентата от конкурсната стратегия на CineLibri тази година. " Загадката Анри Пик " по романа на Давид Фоенкинос споделя увлекателната история на един библиотекар в Бретан, който взема решение да събере всички книги, отхвърлени от издателите. И това е единствено началото на един криволичещ роман, преплитащ съспенс, пристрастеност, непроницаеми секрети и екзистенциални размишления.

С боязън се чака и екранизацията по романа на Роберт Зееталер " Продавачът на вестници и цигари " - светла, сърцераздирателна история за нравственото и прочувствено съзряване на един юноша и неговото другарство със Зигмунд Фройд по време на нацистката окупация на Виена. Прожекцията в морската столица е на 15 октомври, вторник, от 20:00 часа. Филмът " Тази, която не съм ", в който свети геният на Жулиет Бинош, ще закрие CineLibri Варна на 20 октомври. Френско-белгийската продукция на режисьорката Сафи Небу е издържана в жанр " драмеди " и третира настоящата тематика за сантименталните запознанства в интернет. Филмът е акомодация по разказ на Камий Лоранс.

Пълната стратегия ще бъде оповестена на страницата на Фестивален и конгресен център Варна. Цена на билетите: 8/6 лева за пенсионери и студенти.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР