От 29 юни на витрината на Чешкия център и Посолството

...
От 29 юни на витрината на Чешкия център и Посолството
Коментари Харесай

Украинската художничка Влада Ралко представя творбите си у нас



От 29 юни на витрината на Чешкия център и Посолството на Чешката република в София ще бъде показан идващият актуален украински актьор от плана WINDOW GALLERY - творбите от „ Дневник от Львів “ на Влада Ралко.

Украинската художничка е родена в Киев. Работи в региона на художественото изкуство, графиката, скулптурата и инсталацията. Член е на Националния живописен съюз в Украйна от 1994 година През 2017 година бива избрана като една от стоте най-влиятелни културни фигури на Украйна, по мнение на HB.

Проектът е със съдействието на „ Щербенко Арт Центр “ и поредно ще показва произведения на модерни украински актьори на витрината на Чешкия център.

Събитието започва от 20 май, когато жителите и гостите на София имаха опцията опция да видят фотографията WHERE TO GO? WHERE TO GO? на Зоя Лактионова. Тя е от Мариупол и е финалист в състезанието Young Ukrainian Artist Competition (MUHi) 2021.



Творбите ще се редуват през избран интервал от време. В рамките на Window Gallery, „ Щербенко Арт Центр “ ще показа планове на актьори като О лег Дімов, Ольга Кузюра, Зоя Лактионова,  Альона Науменко, Марія Прошковська, Марина Талютто, Влада Ралко и други

“Влада Ралко е една емблематична авторка, постоянно демонстрираме освен работата, само че и текст, който изяснява позицията и възприятията по художника. Тя е художник, публицист и поетеса. Ралко взема решение всеки ден да прави по няколко картини за своите усеща. На нашата витрина имаме единствено осем картини, които представяме, които са доста експресивни и вълнуващи “, споделя директорката на Чешкия институт Дагмар Остранска и добавя:

“Нормално е картините да влияят, тъй като хората в Украйна са под голям стрес. Тя се отхвърли да приказва при откриването на изложбата, тъй като сподели, че нейните картини приказват сами за себе си. “

Чуйте диалога в звуковия файл.

Снимки: Чешки културен център

По обявата работи: Зоя Димитрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР