От 21 март в галерия “Видима“ в Севлиево може да

...
От 21 март в галерия “Видима“ в Севлиево може да
Коментари Харесай

“Интимно“ с Румен Рачев в галерия “Видима”

От 21 март в изложба “Видима “ в Севлиево може да видите изложбата живопис   “Интимно “ на световноизвестният художник Румен Рачев.

В експозицията, озаглавена “Интимно “, Румен Рачев ще разкрие пред гостите душата си в цвят и форма с най-новите си живописни платна и рисунки, някои от които непоказани досега и основани особено за пространството ни.

Уникален и несравним в своят жанр, Румен Рачев е покорил някои от най-известните галерии по света, преди да се завърне в България, с цел да показа с нас най-интимните свои душевни прекарвания, които оживяват в неговите рисунки и живописни картини. Авторът живее близо 20 години в Германия, където разпростира мащабите на гения си, сполучливо печели доверието на локалните арт критици, а от там доближава съвсем до всяка точка на земното кълбо.

От 1988 година има десетки независими изяви в Германия, Италия, Швейцария, Холандия, Белгия, Финландия, Швеция, Русия, Съединени американски щати. Негови произведения могат да бъдат видени в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк, в непрекъснатата графична колекция на Нюйоркската социална библиотека, националната ни изложба в София, както и в доста други публични и частни сбирки, измежду които и тази на банка “Ротшилд ” в Цюрих.



Румен Рачев е роден в китното пазарджишко градче Белово, в полите на Родопите. Учителите и родителите му виждат от рано любовта към рисуването и го поддържат изцяло в това отношение. Завършва Художествената гимназия в София, а по-късно и Художествената академия със компетентност ”Илюстрация и оформление на книгата “, където развива графичната си и рисувална техника, които по прелестен метод се трансформират по-късно в живописната му работа. Румен Рачев довежда способността си да се показва с цветовете до извънредно високо равнище, като основава жанр, който е безусловно различим и в това време безподобен. Творбите му се отличават с цветна експлозивност, еклектичност в стилово отношение и модерна психологичност, което като обща визия го приближава доста повече до модерните западни художници.



Румен Рачев предлага висок жанр, извънредно майсторство, истински решения и авторски техники. Но не в това се крие тайната на неговият триумф. Космополитен като човек и извънредно откровен като създател, Румен Рачев драматургично пресъздава в картините си подиуми, в които основната роля е дадена на елементарният човек от нашето време. Именно тази искреност допира струните на сърцето, както лек бриз разхлажда в гореща лятна вечер.

Един от правилните фенове на изкуството на Румен Рачев е международният цигулар Найджъл Кенеди, който даже го помолил да нарисува обложка за един от неговите албуми. Приятелството им се крепи към този момент 25 години и от другата пристрастеност на художника, която е и главен задвижващ детайл на неговото ентусиазъм, а точно музиката. Румен Рачев обожава джаз и блус, не може да работи без музикален декор, електрическата китара е част от креативният боеприпас в неговото ателие, а струнните му импровизации са също толкоз лирични и колоритни, както и тези на платното.

По обявата работи: Ани Петрова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР