От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново

...
От 2025 г. парижани и гостите на френската столица отново
Коментари Харесай

След 100 г. забрана: Парижани отново ще се къпят в Сена

От 2025 година парижани и гостите на френската столица още веднъж ще плуват в Сена. Или най-малко такава е упоритостта на управляващите и на олимпийския комитет за летните игри следващата година.

Реалистични ли са обаче тези проекти?

Къпането в реката, която е една от емблемите на Париж, е неразрешено от 1923 година, когато се преценя, че е прекомерно нечиста.

В идващите десетилетия пресичащата цялата столица Сена, по която плават развлекателни корабчета, се прочува с това, че е покрита с какви ли не отпадъци, написа „ 24 часа “.

Трудно е даже да си представим на какво наподобява сега, когато поради стачките на боклукчиите и митингите против пенсионната промяна целият мегаполис вони на гнило от насъбраните камари неизвозени боклуци.

Независимо от това уредниците на летните олимпийски игри през 2024 година се надяват точно Сена да е мястото, където ще се проведат няколко надпревари като плувния стадий на триатлона, както и 10-километровия плувен маратон, заяви френското издание “Локал ”.

Проектът Сена да бъде пречистена дотолкоз, че в нея да може да се плува още веднъж, не е от през вчерашния ден.

През 1990 година тогавашният кмет на Париж Жак Ширак обявява вярата си, че до 3 години водите ще са толкоз чисти, че хората освен да се пекат в близост, само че и да се разхлаждат в тях.

И желанията на бъдещия френски президент в действителност остават единствено вяра.

Сегашният план планува пречистването и на река Марна – десният приток на Сена, която се влива в нея в предградието Иври сюр Сен.
Факт е, че през последните 30 година е реализиран сериозен прогрес в изчистването на двата водни басейна.
Според Франсоа-Мари Дидие, началник на синдиката за санитарното положение на парижката агломерация, сега в тях живеят и се развъждат над 30 типа риби.

парижани не престават да свързват реката с неприятни миризми и непрогледна мътилка.

Малцина биха се потопили в нея без боязън, а камо ли на драго сърце. Всяка година от водите се изваждат към 360 тона отпадъци, разкри изданието “Слейт ” през 2021 година Другият огромен проблем, несъмнено, е замърсяването от канализацията. Вивиън Уолт, която следи проекта за филтриране за американското сп.

“Тайм ”, написа, че “1,9 милиона кубически метра нетретирана канализационна вода се е изляла в Сена предходната година ”.

От парижкото кметство дали отговор на журналистката, че това се е наложило, “за да се избегне задръстването на парижката канализационна мрежа и мегаполисът да не бъде наводняван при мощни дъждове ”.

За да бъдат позволени насъбраните проблеми, през 2016 година проектът за чиста Сена е финансиран с 1,4 милиарда от кметството на Париж и други локални организации. За отбрана на канализационната мрежа при мощни дъждове пък е построена голяма цистерна наоколо до парижката гара Остерлиц. Нейният размер е еднакъв на 20 олимпийски басейна.

През 2021 година синът на столичната градоначалничка Ан Идалго преплува цялата дължина на Сена от извора покрай Дижон до вливането ѝ в морето край Хавър в границите на план за опазването на околната среда.

Ако проектът успее и водите бъдат пречистени задоволително за олимпиадата следващата година, то през 2025-а ще бъдат построени 23 публични плажове с къпални по сходство на този, който от 2017 година действа в басейна на Ла Вилет.

Достъпът е свободен, а сигурността е обезпечена от екип спасители към парижкото кметство. На плажа са оборудвани 4 басейна с друга дълбочина:

5 от бъдещите 23 плажа ще са в границите на Париж, а останалите – в предградията. От тези в центъра един ще е в Булонския лес, вторият – тъкмо против Айфеловата кула, третият – до Пон Ньоф, четвъртият – покрай Лувъра, и петият до Берси. Там ще бъдат издигнати заградени уреди в реката, сходни на плувни басейни, където къпещите се ще се усещат в сигурност. За момента не е ясно дали тези плувни пространства ще действат непрекъснато, или единствено през лятото и дали ще има по-специални и строги правила за плуване отвън басейните.

 
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР