От 2024 г. Влизат в сила нови правила на ЕС,

...
От 2024 г. Влизат в сила нови правила на ЕС,
Коментари Харесай

ЕС приема нови правила за екологичното и социално отчитане на компаниите

От 2024 година Влизат в действие нови правила на Европейски Съюз, където огромните компании (с над 250 чиновници и 40 милиона евро оборот) би трябвало да афишират обществено за метода по който работят и ръководят обществените и екологични опасности. Какво значи на процедура това за бизнеса и за обществото? Повече детайлности пред Радио София описа Елена Матеева от Българската мрежа на световния контракт на Организация на обединените нации.
По думите й, стандартите са нужни, защото все още, отчитането на фирмите в по-голямата си част е непринудено и се прави посредством разнообразни стандарти, които наброяват няколкостотин.

" Това е неприложимо, тъй като нямаме сравними данни, посредством които да можем да се ориентираме дали и в каква степен компанията фактически работи по виновен и резистентен метод, както същина е заявила, че го прави. Преминаването към една обща стандартизация е верния метод и верния път да се реализира резистентност на бизнеса и на нас, като общество ", разяснява Матеева.

Тя добави, че с разширение на обсега ще се обиден значителен брой компании, като в България, по данни на Национален статистически институт за 2020 година компаниите с личен състав над 250 индивида са 718. Освен това акцентира, че главното предизвикателство ще бъде какви тъкмо ще са стандартите, защото още не са известни формите на отчетност.

" Ние се готвим да подпомогнем всяка една компания, която срещне компликации да изготви своята нефинансова отчетност, като предоставим познания, както и запаси откъдето могат да се черпят сходни познания, с цел да се оправят и сами. Това, което ще бъде предизвикателство е одитирането на тези доклади, тъй като там ще би трябвало да има готови експерти, които да го вършат. И огромният спор и вярата е, това да не са единствено така наречен " Голяма четворка ", през която минава финансовата отчетност и сега, а пазарът да е отворен, с цел да има опция и по-малки компании и консултанти да вземат участие ", показа Матеева.

Новото съглашение влиза в действие 20 дни след публикуването му и неговите разпореждания би трябвало да бъдат интегрирани в националните закони на страните членки на Европейски Съюз след 18 месеца. По думите на Матеева срокът не е задоволителен, като всяка една компания би трябвало да стартира още занапред да следва насоките, които непрестанно се разгласяват и обновяват и да следи това, което ще излезе като дефинитивно решение от страна на българската страна.

Повече детайлности можете да чуете в звуковия файл.
По обявата работи: Никола Стоянов
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР