От 2000 г. глобалните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност

...
От 2000 г. глобалните инвестиции в научноизследователска и развойна дейност
Коментари Харесай

Най-иновативните икономики в света през 2022 година. България е в топ 50

От 2000 година световните вложения в научноизследователска и развойна активност са се утроили до 2,4 трилиона $. През 1960 година единствено в Съединени американски щати са правени съвсем 70% от световните разноски за научноизследователска и развойна активност, а до 2020 година техният дял е спаднало до 30%.

От основаването на работни места, до националната сигурност и промишлената конкурентоспособност, научноизследователската и развойна активност играе жизненоважна роля в икономическия напредък и нововъведенията на една страна, като оказва въздействие върху съвсем всяка част на обществото - директно или индиректно.

Инфографиката класира най-иновативните стопански системи в света, употребявайки данни от Глобалния показател на нововъведенията на WIPO на Организация на обединените нации.

 Most Innovative Countries in the World 2022  Most Innovative Countries in the World 2022

Какво дефинира новаторската стопанска система?

Анализират се общо 81 знака в седем категории за пресмятане на резултата на дадена страна. Рамката има за цел да разпознава знаци, които предизвикват новаторска среда и революционни технологии.

Струва си да се означи, че общият резултат за нововъведения на всяка страна е композиция от тези категории и страните с сходни резултати могат да бъдат мощни в разнообразни области, само че в разнообразни области.

50-те най-иновативни страни през 2022-а година

Швейцария се подрежда на първо място⁠ за 12-та поредна година, изпреварвайки Съединени американски щати, Южна Корея и Израел. За мнозина това може да е изненада. Всртаната се следи мощно съдействие сред университетите и промишлеността. Освен това страната притегля гении с помощта на високото си качество на живот.

На второ място са Съединените щати, които харчат най-вече за научноизследователска и развойна активност с над 700 милиарда $ годишно. Четири от петте компании с най-големи разноски в региона са в Америка: Amazon (42,7 милиарда долара), Alphabet (27,6 милиарда долара), Microsoft (19,3 милиарда долара) и Apple (18,8 милиарда долара).

Държави в Европа също заемат положителни места в топ 10, в това число Швеция (3), Обединеното кралство (4) и Холандия (5).

Южна Корея (6) също заема почетно място в научноизследователската и развойна активност. Това се дължи на конгломерати като Samsung и LG.

Европа

С 15 от 25-те най-големи стопански системи в света, Европа е мощен привлекателен център за поощряване на нововъведенията. Континентът е водач в обществения напредък, равенството и други

За мнозина софтуерната продукция не е първото нещо, което идва на разум, когато си помислят за Европа, само че покупко-продажбите с рисков капитал скочиха с над 53% през 2021 година Лондон, Берлин и Париж бяха водещи градове за подобен вид покупко-продажби с рисков капитал.

България също попада в влиятелната ранглиста, като ние сме на 35-то място и оставяме зад нас страни съседите си Турция (37), Румъния (49), Гърция (44).

Северна Америка

В Северна Америка Съединени американски щати са преди всичко. Страната се подреждат преди всичко по редица индикатори, в това число съдействие сред университетите и промишлеността за научноизследователска и развойна активност.

На второ място в района е Канада (15-о място).

Южна Америка

Чили (50-то място) е преди всичко в района, с помощта на своя обещаващ софтуерен бранш. Към днешна има към 8000 софтуерни компании. Страната има и най-високия мащаб на мобилна съгласуваност в района. В края на 2021 година започва първата 5G мрежа в Южна Америка.

След Чили е Бразилия (54), която означи рекорден брой IPO през 2021 година, които бяха оценени на близо 7 милиарда $.

Близкия изток и Централна Азия

Най-високо класиран в района е Израел (16). Това е единствената страна в международен мащаб, която харчи над 5% от Брутният вътрешен продукт за научноизследователска и развойна активност. Като цяло, тя е международен водач в патентните поръчки и износа на услуги в региона на осведомителните и информационните технологии (ИКТ). Гъстотата на започващи предприятия на глава от популацията в страната е 16 пъти по-голяма от тази в Европа.

Малката островна страна Кипър (27) е на второ място, подкрепяна от държавно финансиране, фокусирано върху започващи компании.

Източна Азия

Южна Корея (6) се класира най-високо в Източна Азия и Океания и се е утвърдила като водач в технологиите и нововъведенията на международната сцена. Чрез своята самодейност New Deal държавното управление оглавява планове за интелигентно опазване на здравето, изкуствен интелект и други.

Африка

Най-високо класираната в Африка е островната страна Мавриций (45).

Там държавното управление форсира вложенията в софтуерни инкубатори, съдействие сред научни проучвания и бизнес и дава данъчни тласъци за вложения в научноизследователска и развойна активност.

Южна Африка (61) следва Мавриций в листата, като град Кейптаун притегля препоръчаната централа на Amazon за 300 милиона $.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР