От 20 години отглеждаме най-чистата и най-здрава пъстърва. В естествени

...
От 20 години отглеждаме най-чистата и най-здрава пъстърва. В естествени
Коментари Харесай

Монаси: От 20 г. отглеждаме най-чистата риба, но БАБХ ни забрани да я продаваме

От 20 години отглеждаме най-чистата и най-здрава пъстърва. В естествени условия - не в бетон, а в планинска река на 1200 метра надморска височина. Сами си отглеждаме рибата от потомство на потомство. Във водата не влизат никакви замърсители. Зарибителният материал си е наш. Грижим се от излюпването ѝ до момента в който стане размер за пласиране. За жал обаче от Българската организация по храните (БАБХ) ни споделиха, че ще ни напишат акт за 2000 лв. за стока без документ, че ще конфискуват рибата и ще я забранят за пласиране. Това съобщи за послушник Огнян Петров от манастира " Св. Благовещение " в кюстендилското село Копиловци.
Православният манастир е издигнат след 2005 година със средства, изкарани от монасите със земеделие. " Монасите не се съгласяват със промяната на Църковния календар през 1968 година и се разграничават от " комунистическата институция, наречена Българска православна черква " – сочи представянето на манастира.
 Ето по какъв начин да разпознаете прясната риба Ето по какъв начин да разпознаете прясната риба
Днес означаваме един от най-светлите празници. На 6 декември означаваме деня на Св. Никола (Свети Николай Мирликийски Чудотворец). С...
Монасите в него служат по Светогорския канон. Пословично работливи са. Отглеждат крави, овце, кокошки. Имат пчелин, рибарник близо до българо-сръбската граница. Обработват стотици декари земя под аренда. Продават пъстърва лично произвеждане, мляко, мед, конфитюри. Участват във фермерски пазари в столицата.
" Отглеждаме също чушки, патладжани, домати, краставици, дини, пъпеши. Имаме си овощни дръвчета - ябълки, круши, сливи, череши. Отглеждаме си всичко, което Бог е дал ", акцентира послушникът.
По думите му, концепцията на игумена, когато създавал рибарника, била да се употребява единствено за персонално прилагане от манастира. На монасите им е неразрешено да се хранят с месо от топлокръвни животни - свинско, пилешко, телешко. Единственото месо, което им е разрешено, е риба.
Малко по малко обаче стопанството, което наели от община Трън, почнало да се разраства и уголемява. 
" Много хора, в това число и от държавното управление, споделят, че рибата ни е доста хубава. Обаче това са парадоксите на България -  нещо хубаво, работещо, не би трябвало да работи. Повече от 10 години се мъчим да изкараме документи и непрекъснато имаме пречки и компликации: " Този документ не става, би трябвало да извадите различен ". Една риба, с цел да се продава в България, е доста комплицирано. Проблемът е, че би трябвало да сме притежатели на земята на рибарника. При нас притежателят е община Трън, ние сме наематели. След това Басейнова дирекция би трябвало да издаде позволение за водоползване. Това е единствено, с цел да се позволи да се гледа рибата. Нищо, че я гледаме към този момент 20 години. Излиза, че нещо, което работи, е по-добре да го няма в нашата България ", гневи се Огнян Петров.
 Рибен пазар в София ни стимулира да ядем повече риба Рибен пазар в София ни стимулира да ядем повече риба
В навечерието на Никулден София ще бъде хазаин на рибен пазар с прясна риба и морски блага. Пазарът се организира през днешния ден и на следващия ден (5-т...
И изяснява: " За да може рибата да се продава, тя би трябвало да се почисти в някакъв завод за преправка. Този завод би трябвало да дава отговор на съответните условия. Трябва да има контракт с екарисажна компания, а единствената е в Шумен. Трябва да имате хладилници, в които да съхранявате вътрешностите на рибата, с цел да може когато на тях им е комфортно, да дойдат да видят по какъв начин се съхранява, да видят и документите. И още една директория с документи. А ние хващаме 100 кг риба, почистваме я в особено направено помещение с алуминиеви умивалници и плочки. Имаме си корита, с които я пренасяме. Хващаме в четвъртък, към 6-7 часа  вечерта. Отиваме в " рибното " помещение, почистваме я докъм 12 часа. Вътрешностите ги готвим и ги връщаме като храна на рибите. Тоест, ние нищо не замърсяваме, нямаме и потребност от екарисаж. След това аз имам грижата да я опаковам в пликове. Слагам я в хладилника, да се охлади. Сутринта я натоварваме и я доставяме на клиентите. Това е нещо, което работи. Мъчим се да изкараме документи, само че непрестанно ни се споделя, че това е незаконно. Имаме единодушието на Агенцията по храните в Перник. Хората знаят. Яли са от нашата риба. В Министерството на земеделието са яли от нашата риба. Знаят какъв брой е вкусна. Всички знаят, само че е по-добре да е незаконна. И тъй като на фермерския пазар има хора, които завиждат, започнаха да основават проблеми на йеромонах Герман, който се явява там. Почнаха да пускат тъжби, недоволства. И трябваше да ни махнат оттова ".
Няколко пъти пращали в Агенцията по храните уведомително писмо, че имат чартърен рибарник, че ИАРА и персонално шефът знае за рибарника и че това е най-здравата риба, която в никакъв случай не се е третирала с антибиотици, химикали или каквото и да е нездравословно.
" Самият шеф на ИАРА, когато беше на посещаване при нас, сподели, че не е виждал толкоз здрава риба, тъй като тя е в естествени условия. Общо взето съвсем всички организации, от които зависи, знаят за нашата риба. Единият от докторите, който е на Агенцията по храните в Перник, споделя: " Знаете ли, момчета, дайте нещо да създадем, с цел да изкарате документи за тази риба! ". И сме в развой на изкарване на документи. Написахме едно писмо, че всички тези организации са осведомени и го дадохме на БАБХ, само че те споделят, че това не е формален документ. Ние желаеме да изкараме документи, с цел да си е всичко легално, тъй като ние нито се крием, нито желаеме да вършим нещо нелегално. Просто да работим и с паричките, които изкараме, да си устояваме манастира. Монасите са регистрирани аграрни производители. Знае се за нас. Дълги години произвеждаме разнообразни аграрни култури. Имаме си регистрация на пчелар, тъй като имаме кошери. Искаме да си извадим и за рибата ", споделят от манастира.
Сега са се свързали с компанията " Аква Фиш ", която се заела да им помогне да съберат нужния набор документи.
" Искаме да го създадем легално, само че за жалост нещо, което работи 20 години, в този момент не би трябвало да работи. Досега всички всички знаят, само че никой не е правил проблеми. От Агенцията по храните няколко пъти вървяха на фермерския пазар в София и предупреждаваха 2-3 пъти. Ние им носихме писма, само че те споделиха, че това не са публични документи и има други, които би трябвало да се показват. Последно споделиха, че ни напишат акт за 2000 лв. за пласиране на нещо без документ, че ще конфискуват рибата и ще я забранят за пласиране. Все отново ние сме хора вярващи, монаси. Не е за нас да влизаме в пререкания, щом ни предизвестяват. Така спряхме да я продаваме ", заключи Огнян Петров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР