От 19 август, Световният ден на фотографията, до 22 септември

...
От 19 август, Световният ден на фотографията, до 22 септември
Коментари Харесай

Улична изложба разказва за архитектурата на Русе

От 19 август, Световният ден на фотографията, до 22 септември –Денят на независимостта на България, в Русе е експонирана галерия „ Миналото през днешния ден “, която се осъществя по концепция на Държавен архив-Русе, с финансовата поддръжка на Общинска фондация „ Русе-град на свободния дух ”. Фотосите са подредени в центъра на града срещу Съдебната палата.
Изложбата „ Миналото през днешния ден ” е опит да се направи връзка сред минало и настояще. Експонираните 12 фотоси в нея се съхраняват в Държавен списък – Русе и показват някои от емблематичните здания на Русе: Мъжката гимназия „ Княз Борис ” (дн. СУ „ Христо Ботев “), Окръжното ръководство (дн. Регионален исторически музей), Търговско-индустриалната камара (дн. Република България „ Любен Каравелов ”), Банка „ Братя Симеонови ” (дн. Банка „ ДСК ”), Хотел и сладкарница „ Тетевен ” (дн. Търговски обекти), Паметника на свободата и други, с дребна история за всяка една от тях на български и на британски език.
В края на XIX и началото на XX век Русе е един от най-важните в комерсиално и индустриално отношение градове в България. Това е времето, когато градът се построява съгласно архитектурния образец на огромните европейски градове. Построени са доста търговски и жилищни здания с изящни и красиви фасади, различаващи се от балканските и ориенталски в останалата част на страната. Те пазят история, тъй като както е казано „ Народ без минало, няма бъдеще ”.
В Русе си заобиколен от „ минало ”, просто би трябвало да се знае и предава на идните генерации. Това е град с импозантна бел епок архитектура, с дребни, спретнати площади, като че ли късче от Виена е доплувало по Дунава. Историческите здания са тези, които не просто образуват образа на града, само че са и същински „ ракли със мемоари " на градската памет и история. Съхраняването на културно-историческото завещание на страната ни през вековете би трябвало да е задача на всеки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР