От 18-ти септември 2022 година белгийската галерия Epreuve d’Artiste в

...
От 18-ти септември 2022 година белгийската галерия Epreuve d’Artiste в
Коментари Харесай

Галерия Ларго представя две изложби-графика в Антверпен, Белгия

От 18-ти септември 2022 година белгийската изложба Epreuve d’Artiste в Антверпен ще показа две изложби-графика в партньорство с Арт Галерия Ларго. Двете събития ще бъдат открити в един и същи ден и са част от програмата " Отворени ателиета “ на Община Антверпен и районния културен съвет на Антверпен, бележещи началото на есенния културен сезон в белгийския град. 

Двете изложения са курирани от госпожа Крис Верхейен- шеф на изложба Epreuve d’Artiste и Нели Вълчева- шеф на изложба Ларго. Първата експозиция показва над 120 екслибриса от четирите издания на Международен Екслибрис Конкурс Варна. Творбите са подбрани по този начин, че да показват на публиката най-хубавите екслибриси, селектирани за състезанието, наградените произведения, както и произведения на множеството от участвалите в състезанието български художници. Изложбата беше контрактувана сред двете галерии още през 2019-та година и трябваше да се реализира през есента на 2020-та година. За страдание международната пандемия от коронавирус 19 наложи смяна в проектите. Така събитието беше преместено за есента на 2022-ра година. 

Втората галерия беше инициирана от белгийската галеристка вследствие на гостуването ѝ през месец юни 2022 година в изложба Ларго във Варна. Тук Крис Верхейен се срещна с творчеството на десетки български създатели, работещи в региона на графиката. Известната галеристка и куратор беше сюрпризирана и възхитена от до момента си с творчеството на нови за нея художници. В резултат Крис Верхейен предложи с изключение на в началото контрактуваното събитие, редом да бъде проведена и втора галерия, в която актуалните български художници да се показват със свободна графика и екслибрис. Покана за присъединяване в експозицията получиха Анна Тихонова-Йорданова, Веселин Дамянов-Вес, Димо Миланов, Петър Чиновски, Румен Нечев, Светослав Косев, Христо Найденов,  Юлиан Йорданов и Янко Ненов. Осемдесет графики на създателите отпътуваха за Антверпен и ще радват публиката и колекционерите в идващите две седмици. 

Откриването е на 18 септември 2022 от 14:00 часа в изложба Epreuve d’Artiste в Антверпен и ще остане на вниманието на публиката до 02 октомври 2022. Събитията са част от изложбената стратегия на изложба Ларго, подкрепена финансово от Национален Фонд Култура по стратегии " Едногодишен грант “ и " Програма за възобновяване и развиване на частни културни организации “. Повече фотоси вижте в уеб страницата на изложба Ларго на www.largogallery.com.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР