От 15 март тази година влизат в сила нови изисквания

...
От 15 март тази година влизат в сила нови изисквания
Коментари Харесай

Браншът: Ресторантьор: Менюто ще заприлича на Библия, ако включим всички съставки и суровини

От 15 март тази година влизат в действие нови условия към заведенията за хранене в Румъния, които съгласно локалните медии евентуално ще се отразят и върху джоба на клиентите. Според новите правила менютата на заведенията за хранене с изключение на общата информация би трябвало да съдържат и данни за количеството на продуктите, хранителната стойност, добавките и алергените, предава Българска телеграфна агенция.

Изискванията, наложени с решение на Националната работа за отбрана на потребителите (НСЗП), ще важат за заведенията за хранене и заведенията за бързо хранене в страната, в това число за столовите и сладкарниците. При онлайн поръчка клиентът също ще би трябвало да има достъп до подробна информация за наличието на ястията.

Новите правила трябваше да влязат в действие още през декември, само че бяха отсрочени за март тази година. Ако шефовете на заведения за хранене не се съобразят с тези условия, в началото ще получат предизвестие, а на по-късен стадий ще бъдат налагани и санкции, показва изданието " Щир де Клуж ".

Според притежателите на заведения за хранене това решение значи спомагателни разноски за правенето на менютата. Това са разноски, които в последна сметка ще бъдат поети от клиентите, означават те.

В известие на НСЗП се отбелязва, че заповедта от 2022 година съдържа " значими детайли за здравето на потребителите, считани от експертите на институцията за изключително значими и в полза на потребителите, защото, в случай че според Регламента на Европейски Съюз 1169/2011 е наложително представянето на всички данни, свързани със съставките на питателните артикули и хранителната им стойност, обикновено е да участва същият вид информация, която разказва един кулинарен артикул, сервиран в заведение за публично хранене ". По този метод потребителите могат да вземат осъзнато решение, когато избират един артикул или различен в сходно заведение, отбелязва службата.

Ресторантьорът Даниел Миские: " Ако включим всички съставки и първични материали, менюто ще замязя на Библия "

Според изданието СтартъпКафе новият правилник изисква от заведенията за хранене да дават информация за вида и количеството на съставките, които надвишават 20 година в крайния продукт; да дават информации за хранителната стойност и употребяваните хранителни добавки, като при отдалечени поръчки тази информация би трябвало да бъде налична преди довеждане докрай на поръчката; информацията за хранителната стойност би трябвало да демонстрира енергийната стойност и количеството на мазнините, на наситените мастни киселини, на захарите и на солта.

" Очевидно ще би трябвало консултация, ще има потребност от нутриционист, който да пресметна този енергиен баланс. Освен този разход, съгласно мен няма други. Разбира се, стига да не преминем в зоната, в която менюто ще би трябвало да включва безусловно всички състваки, които съдържа продуктът, всички първични материали, които съдържа крайният артикул, и менюто се трансформира на процедура в една Библия ", разяснява той.

Миские счита, че за притежателите от ресторантьорския бранш може да бъдат от изгода и приложенията, които пресмятат хранителния баланс. Но въпреки всичко, " в случай че се придържаме към буквата на закона, ще бъде мъчно да напишеш какво съдържа сармата. Много комплицирано ще бъда да опишеш всичките артикули, да имаш двуезично меню - и на румънски, и на британски ", отбелязва той.

НСЗП: " Не питаме за възрастта на прасето и къде е пасло "

Константинеску прецизира, че съгласно заповедта на НСЗП до името на продукта в скоби би трябвало да се уточни броя на Е-тата, които съдържа, с цел да знаят хората " дали са почнали процеса на балсамиране още приживе ". " От изследването на някои менюта на известни фаст-фууд заведения за хранене ще установите броя на Е-тата, присъстващи в продукта. Оказва се, че един свински/телешки гирос съдържа до 27 Е-та ", споделя още ръководителят на НСЗП, представен от в. " Адевърул ".

По думите му концепцията е пристигнала след диалози с асоциациите за отбрана на ползите на потребителите, които са декларирали, че доста хора са загрижени за това дали един артикул включва хранително добавки или не. Следователно, в случай че ние " търсим в магазините " чисти " етикети, т.е. с допустимо минимум химикали в един хранителен артикул, за какво, в случай че сме го извадили от опаковката и сме го сложили в чинията в един ресторант, тези информации да са ни непознати? ", разяснява Константинеску.

По думите му не става въпрос за несъразмерни условия, както някои хора неправилно са разбрали. " Аз не съм питал за възрастта на прасето и къде е пасло ", акцентира той.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР