Oт 15.08.18 г. Агенцията по заетостта започна да набира заявки

...
Oт 15.08.18 г. Агенцията по заетостта започна да набира заявки
Коментари Харесай

Нова възможност за работа за хора с увреждания, стимулират работотдателите да ги наемат

Oт 15.08.18 година Агенцията по заетостта стартира да набира поръчки за образования и претовареност на безработни лица с трайни увреждания. Заявленията се одобряват по плановете " Обучения и претовареност за младежите " – за безработни лица с трайни увреждания до 29 година, и " Обучения и претовареност " – за хората на възраст над 29 година, оповестява кореспондентът на Actualno.com.
Точно 32-ма асеновградчани с увреждания са почнали работа през първите седем месеца от 2018 година 11 от тях са наети на субсидирани свободни работни места по стратегии и ограничения за образование и претовареност. Останалите 21 души са назначени по разкрити от работодатели вакантни длъжности от действителния бранш на стопанска система.
Позициите, на които са се осъществили безработните от Асеновград, са от разнообразни сфери. По-често те са в преработвателната промишленост, леката индустрия и в системата на услугите или обслужването.
Всеки шеф, който желае да взе участие, може да подаде поръчка за откриване на свободни работни места, съгласно своите потребности. На този стадий от осъществяването, утвърдените безработни лица с увреждания ще могат да преминат и професионално образование или такова, за придобиване на основна подготвеност. Заявки от работодателите се одобряват на книжен притежател в Бюро по труда-Асеновград и в останалите дирекции в страната, персонално или посредством прокурист, в работни дни – от 08:30 ч. до 17:00 ч.
Размерът на общо отпуснатата безплатна финансова помощ на национално равнище по новия съставен елемент на план " Обучения и претовареност за младежите " е над 8 800 000 лв., а на " Обучения и претовареност " – 10 000 000 лв.. Квота за обособените общини няма. Заявките за свободни работни места ще се преглеждат по реда на подаването им, до привършване на финансовия запас. Очакванията са с плануваните средства в народен мащаб да се обезпечи претовареност за 200 младежи до 29-годишна възраст и на още 800 лица над 29 година
Близо 5 000 (в народен мащаб) са хората с увреждания, които са почнали работа през първата половина на 2018 година, с посредничеството на Агенцията по заетостта . Целта на плановете е да се даде опция за устойчива претовареност на една от най-уязвимите групи на пазара на труда. По този метод ще се предотврати изпадането ѝ в продължителна безработица, загубата на трудови умения и обществената изолираност. А работодателите ще бъдат подтиквани оптимално дълго да задържат хората с трайни увреждания на работното място, твърдят от Агенцията по заетостта. Планира се със средства от Оперативна програма РЧР да бъдат поети възнагражденията, според минималния застрахователен приход за съответната съществена икономическа активност и осигурителните вноски на наетите по плановете, за 24 месеца. На работодатели, които задържат служителя/служителите в продължение на още половин година, ще им бъде даден еднократно спомагателен бонус от шест минимални работни заплати, открити за страната. И двата плана се осъществят с финансовата поддръжка на Европейския обществен фонд на Европейския съюз по Оперативна стратегия „ Развитие на човешките запаси “ 2014-2020 (ОП РЧР).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР