От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите

...
От 10 до 30% ще се повишат цените на туристическите
Коментари Харесай

Песимизъм за сезона на юг, ръст в цените между 10 и 30% спрямо 2021 г.

От 10 до 30% ще се покачат цените на туристическите пакети, предвиждат от туристическия отрасъл по Южното Черноморие. За тази година това ще е трето нарастване.
" Цените към този момент са 15-20% увеличени . Надяваме се за летния сезон някои цени да спрат да порастват и да изкараме. Дори н есе надяваме на някаква облага, ние се надяваме да не бъдем на минус ", разяснява хотелиерът Веселин Налбантов от Слънчев бряг. Той оспорва оптимистичните прогнози за сезона.

" Туризмът няма да бъде добър тази година . И не заради някаква друга причина, заради обстоятелството, че има война. Войната е по-страшна за хората от пандемията. "

Налбантов твърди, че " за момента чужденците ги няма ".

" Не мисля, че ще има друго нарастване на цените, в случай че не ни изненадат с нови цени на електричество, на вода. Всички сме оповестили цени, завишили сме ги малко, само че няма по какъв начин да се оправим със обстановката по различен метод – към 20% е ", разяснява Таня Желязкова, притежател на хотел в Лозенец.

" От 1 юли процедура е, освен тази година, цените се подвигат. Другото нарастване, което чакаме от плануваните цени, евентуално е поради инфлацията ", отбелязва Ваня Андонова от Туристическата камара в Приморско. Според нея растежът ще е " от 10 до 30% на база миналогодишни цени ".

" Няма сериозен хотелиер, който да е предоговарял с туроператори да усилва цените. Туроператор да реагира, че пакетите са се нараснали, е доста необичайно. Цените са контрактувани от миналата година . Договорените цени се продават в този размер, в който са подписани. Хотелиерът приема на тези цени всичките си посетители ", съобщи в предаването " Преди всички " Елена Иванова–предсeдател на Съюза на притежателите.
" Не намирам логичност да усилваме цените за българите по отношение на цените, които са контрактувани за непознатите ни посетители, без значение дали са от източни или от западни пазари ", добави тя..

След две години неявяване англичаните се върнаха в Слънчев бряг , не в мащаба до 2019 година, само че всички пазари са показани в курорта, посочи Елена Иванова. По думите ѝ отливът на съветски туристи не е обвързван единствено с войната в Украйна.

" Руски туристи нямаме в последните 3-4 години . Руснаци има само и единствено по жилищата, на които те са притежатели. "

 Снимка: Даниела Костадинова

90 на 100 от хотелите, приютили бежанци, са ги изпратили на 1 юни, разясни Иванова.

" Единици са хотелите, които могат да се похвалят, че са назначили украинци . В останалите хотели си работим с българи или с чужденци от други страни, само че не и от Украйна. "

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
По обявата работи: Яна Боянова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР