От 1 юли потребителите ще плащат 6.70 лв. на мегаватчас

...
От 1 юли потребителите ще плащат 6.70 лв. на мегаватчас
Коментари Харесай

Магазин "Ток и зеленчук"

От 1 юли потребителите ще заплащат 6.70 лева на мегаватчас в сметките си за ток поради високоефективната сила. Още по тематиката
Нови промени ще лимитират фабричен централи и оранжерии да продават безценен ток

Законовите ремонти се постановат поради настояването на Топлоелектрическа централа " Видахим " и Топлоелектрическа централа " Свищов " още веднъж да получат преференциална цена
18 май 2017
Топлоелектрическа централа " Свилоза " пуска нова мощ за леден запас

Инвестицията на централата е на стойност 36 млн. лева
16 мар 2016
НЕК продължава да изкупува неефективната сила на високи цени

Заради нормативни пропуски една от ограниченията за спасяването на компанията към момента не е сработила
15 дек 2015
Неефективните топлофикации на Ковачки в финален опит за оцеляване

Министерството на енергетиката предлага излизане на свободния пазар
24 мар 2015
Промените в енергетиката, които ще избавят НЕК

Спират се новите ВЕИ планове и няма да се заплащат милиони на част от топлофикациите и заводските централи
5 фев 2015
" Видахим " стопира краткотрайно работа поради задължения на НЕК
12 ное 2014 Какво е общото сред гъбарството и цената на електрическата енергия? На пръв взор нищо, в случай че нямате централа за комбинирано произвеждане, т.е. такава, която създава и пара и електрическа енергия. С създадената пара се отопляват оранжериите, а електрическата енергия продавате на два пъти по-висока цена от пазарната. Кой заплаща разликата? Всички консуматори в страната.

Тази преференция съществува с помощта на условията на европейското законодателство за поощряване на високоефективното произвеждане на електрическа енергия. Това значи централата да икономисва най-малко 10% от първичното си гориво, което другояче би се употребило, в случай че токът и парното се генерираха поотделно. От опцията да продават комбинирана сила се възползват девет оранжерии, седем фабричен централи, две лечебни заведения и 13 топлофикации, като при някои от тях цената е четири пъти над пазарната.

За интервала 1 юли 2017 – юни 2018 година тези централи ще получат близо 420 млн. лева Известна част от тях ще бъдат платени от 5-процентната вноска, която всички производители на електрическа енергия заплащат във Фонд " Сигурност на електроенергийната система ". С крайната цена на тока потребителите пък ще платят 224 млн. лева или 6.70 лева за всеки употребен мегаватчас.

Сметката обаче можеше да е по-различна, а разноските с 50 млн. лева по-високи, в случай че заводските централи Топлоелектрическа централа " Видахим " към едноименния цех за гуми и Топлоелектрическа централа " Свищов " към някогашния химически комбинат " Свилоза " бяха съумели още веднъж да вземат високата преференциална цена. Собствеността и на двете централи се свързва с Борислав Лоринков и Георги Христозов. Първият беше парламентарен помощник на депутата от ГЕРБ Пламен Тачев, само че по всичко наподобява, че към този момент не се употребява от поддръжката на ръководещите, а вторият е дълготраен кадър в държавната енергетика, подкрепян от разнообразни политици, последно от Българска социалистическа партия.

Тази година двете централи за следващ път се пробваха да се възползват от малките врати в закона, които депутатите незабавно трябваше да запушват.

Затягането на коланите

Първото стягане на разноските за високоефективна сила беше през 2015 година, когато със законодателни промени беше въведено условието по преференциални цени да се изкупува единствено силата, която фактически е високоефективна, което понижи разноските за нея със 100 млн. лева Дотогава част от сдруженията продаваха и неефективната си сила на високи цени. Реално това беше казусът на въглищните топлофикации в Русе, Перник и Сливен и заводските централи " Видахим " и " Свищов ".

За последните две обаче се оказва, че производството на електрическа енергия е главната им активност и главните им доходи идват от там макар орязването на част от количествата, които могат да продават. Това е и един от претекстовете депутатите през предходната година да одобряват корекция в закона, съгласно която централи с над 5 млн. лева годишен оборот, при които през последните три години приходът от продажбата на високоефективна сила е над 35% от целия им доход, да не получават преференциална цена. Още тогава беше ясно, че тази смяна визира точно двете централи, а обяснението беше, че по този метод на потребителите ще се спестят към 50 млн. лева годишно, което е към 1.50 лева на мегаватчас от сметките за ток.

Земеделски ТЕЦ-ове

Година по-късно обаче двете централи откриха нова малка врата в законодателството. С нея се дава право на производителите на растителна и земеделска продукция, които имат построена централа, да продават тока си без значение от процентното съответствие на прихода им от него.

За да се възползват от малката врата, двете фабричен централи също вземат решение, че ще се занимават със земеделие, и подават искане в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) за установяване на преференциални цени. От отчета на комисията излиза наяве, че Топлоелектрическа централа " Видахим " се е записала като аграрни производител през февруари тази година и има оранжерия, която е построена през 2014 година В ценовото си заявление сдружението показва, че в бъдеще планува да разшири земеделската си активност, защото в Северозападния регион има огромно търсене на екологични български зеленчуци. С това на процедура централата е изпълнила условията на закона и КЕВР е длъжна да им дефинира преференциална цена, на която да продават тока си.

При Топлоелектрическа централа " Свищов " обстановката е сходна, въпреки че сдружението не се записало като аграрни производител, а единствено е сключило контракт с подобен с концепцията да му продава топлоенергията си. Тук КЕВР намират мотив, че тази активност се отнася за предстоящ интервал, с което им отхвърля установяване на преференциална цена. Подобен претекст обаче надали би издържал в съда. Точно по тази причина сдружението има желание да нападна решението с юридически причини, изясни изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Свищов " Соня Георгиева за " Капитал ", преди депутатите да одобряват незабавните законови ремонти.

По думите й за всички е ясно, че никоя оранжерия няма потребност от топлоенергия през лятото, само че все пак всички създават целогодишно, без да са ограничавани от законодателството.

Спешните ремонти

Опитът на двете централи да се възползват от въпросна малка врата в закона засилва депутатите от енергийната комисия, като още след първото си съвещание ръководителят на комисията Делян Добрев внесе законопроект, с който въпросната междина да бъде затворена. С него се предлага оранжериите да употребяват 70% от създадената пара за лични потребности, в случай че желаят да продават високоефективната си електрическа енергия по високи преференциални цени. Един от причините на Добрев по време на разискванията е, че централа с 4 мегавата мощ може да обезпечи отопление за 500 декара оранжерия. Това значи, че в тази ситуация на Топлоелектрическа централа " Видахим ", която е с 157 мегавата, би трябвало да бъде построена оранжерия от 20 хиляди декара. Дружеството обаче има контракт за отоплението на оранжерия от 39 декара.

В последна сметка енергийната комисия одобри на второ четене това условие да се завиши до 100%, а тази седмица то би трябвало да бъде признато дефинитивно и в Пленарна зала (след публицистичното привършване на броя).

По отношение на изменението изпълнителният шеф на Топлоелектрическа централа " Видахим " Ченко Ченков разяснява пред " Капитал ", че заводът за гуми е един от най-големите работодатели в региона, само че в последните години не може да се пребори със мощната конкуренция на пазара. По думите му страната би трябвало да подтиква родното произвеждане, защото в случай че заводът работи, това би осигурило работа на 2-3 хиляди души.

Това е забавен мотив, само че не излиза наяве за какво потребителите на ток от цялата страна би трябвало да устоят едно неконкурентно сдружение (което апропо важи и за софийската топлофикация).

Квотата на " Брикел "

На фона на тази битка е учудващо по какъв начин едно от сдруженията, които към този момент минават сред капките, а и по нищо не проличава страната да се пробва да го спре, е Топлоелектрическа централа " Брикел ". Тя е обвързвана с Христо Ковачки. От информация, направена от КЕВР по искане на " Капитал ", се вижда, че централата е най-големият производител на високоефективна сила в страната (макар и от въглища), след " Топлофикация София ". От данните се вижда, че за 2016 година сдружението е произвело 552.5 хиляди мегаватчаса електрическа енергия, за които е получило над 70 млн. лева За 2015 и 2014 година този доход е над 60% от общия на централата, сочат финансовите й доклади. Причината сдружението да продължава да се възползва от преференцията обаче е, че доставя с топла вода към 2000 поданици на Гълъбово. От компанията обясниха, че доставят и административните здания в града, за които услугата даже е безвъзмездна. Друга част пък се употребява за изсушаване на въглищата, които сдружението получава. Те обаче не можаха да отговорят каква част от топлоенергията се употребява за битово топлоснабдяване.

Въпреки че тази активност образува напълно минимална част от прихода на компанията, тя е ключът за скъпия ток. Причината е, че рестриктивните мерки на закона не важат, в случай че снабдяваш с топлоенергия битовите консуматори, което прави случая на " Брикел " по-различен от този на " Видахим " и " Свищов. "

Тази малка врата обаче е годна и за топлофикациите, тъй като множеството от тях разчитат точно на скъпия ток, с цел да оцеляват. По думите на ръководителя на КЕВР Иван Иванов, в случай че този доход отпадне, парното в цялата страна би поскъпнало сред 50% и 80%, а в София - с 60%, което ще докара до отвод от услугата. Това пък би заплашило електроенергийната система, тъй като всички ще стартират да се отопляват с ток.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР