От 1 юли 2019 г. започва приемането на заявления-декларации за

...
От 1 юли 2019 г. започва приемането на заявления-декларации за
Коментари Харесай

Увеличава се размерът на целевата помощ за отопление и се разширява достъпът до нея

От 1 юли 2019 година стартира приемането на заявления-декларации за отпущането на целева помощ за отопление през идния отоплителен сезон 2019-2020 година, оповестяват от Агенцията за обществено подкрепяне. Лицата и фамилиите, нуждаещи се от този тип обществена поддръжка, могат да подават документи в дирекциите „ Социално подкрепяне “ по сегашния си адрес, като приемът на документите ще продължи до 31 октомври 2019 година

Правоимащите лица и фамилии могат да получат заявлението-декларация за отпущането на целева помощ за отопление от съответната дирекция „ Социално подкрепяне “, по сегашен адрес или да я изтеглят от интернет страницата на организацията.

Направените промени плануват обезпечаване на по-добра обществена протекция на най-уязвимите групи посредством рационализиране на механизма за целево енергийно подкрепяне.

Размерът на помощта ще бъде повишен доста, като базата за определянето му нараства. Конкретният й размер следва да бъде избран със заповед на министъра на труда и обществената политика на база на осреднената последна продажна цена на електрическата енергия за битови консуматори, изчислена към 31 октомври т.г. В същото време плануваното нарастване с 5.7 % на пенсиите от 1 юли 2019 година няма да се отрази на правото на достъп до този тип помощ.

За новия отоплителен сезон, като основа при определянето на диференцирания приход за отопление ще служи въведеният нов „ Базов приход за отопление “, в размер на 150 лева, който е еднакъв на двойния размер на избрания месечен обезпечен най-малък приход.

Разширява се и обсегът на подпомаганите лица и фамилии, посредством увеличение на самостоятелните коефициенти за достъп до целевата помощ. Най-голямо е нарастването за рисковите групи – възрастните хора и изключително тези от тях, които живеят сами, хората с увреждания и родителите, отглеждащи сами децата си, включени в просветителния развой.

С оглед на провежданата политика за стимулиране на връщането и задържането на децата в просветителната система са въведени и три нови целеви групи, включващи: деца, които не вървят на училище; деца, които не вървят на учебно заведение, само че са регистрирани в дирекции “Бюро по труда “ и родители, отглеждащи деца, които не вървят на учебно заведение.

През предишния отоплителен сезон ( 2018-2019 г.) с целева помощ за отопление бяха подкрепени 209 647 случаи на лица и фамилии.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР