От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки

...
От 1 януари 2022 година тютюневите изделия и алкохолните напитки
Коментари Харесай

Йордан Чорбаджийски: За смяната на бандерола научихме от „Държавен вестник“

От 1 януари 2022 година тютюневите произведения и алкохолните питиета ще се продават с нов бандерол . Акцизните артикули с настоящите все още бандероли ще могат да се осъществят до изчерпването им, само че не по-късно от 31 декември 2022 година Единичните цени на бандеролите ще се запазят, каквито са досега.
Защо промяната на бандеролите изненадва бизнеса, който работи с акцизни артикули?

„ Никакви съвещания с сектора, не бяхме поканени на срещи да ни се изясни за какво, по какъв начин и тъкмо в този момент. По време на пандемия, в разгара на гроздобера – прибираме суровина, във вторник научихме от „ Държавен вестник “, че се сменя бандеролът “, сподели в изявление за БНР Йордан Чорбаджийски, ръководител на УС на Националната лозаро-винарска камара. Бизнесът по никакъв метод не знае за какво се постанова това, твърди той.

Чорбаджийски предвижда, че промяната ще докара до „ пъклен доста проблеми на производителите и на вносителите на алкохол “.

Досега при промяната на „ дизайна на хартийката “ са правени съвещания с бизнеса и по този начин е било решавано по кое време да стане това, разясни той и акцентира:

„ 60 милиона заплаща браншът за хартийки. “

В момента никой не печели от това , безапелационен е Йордан Чорбаджийски. Декември е най-силният месец за алкохолния отрасъл и в този момент би трябвало да хвърляме фасул какъв брой бандерола би трябвало да поръчаме за декември и какъв брой да облепим, добави той.

„ Това значи декември месец по-малко данък, по-малко Данък добавена стойност. Абсолютно никой не печели. “

„ Нямаме нищо срещу да сменят бандеролите, само че да го вършат примерно от 1 април или от 1 май , когато към този момент можем да предвиждаме какъв брой бандерола ще ни трябват “, оферират още от сектора.

Всеки път при промяна на бандеролите има алкохол, който остава неосъществен и това води до тежки загуби , тъй като бутилките не са малко, уточни Чорбаджийски в предаването „ Преди всички “.

„ Търпим наказания, в случай че на рафта на някой клиент, наш, има бутилки със остарял бандерол. Той търпи наказания, санкциите са жестоки. “

Йордан Чорбаджийски посочи, че в Европа има доста страни, които работят с цифров бандерол , което дава опция за надзор, тъй че да не може да се мръдне „ милиметър встрани “.

Повече по тематиката чуйте в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР