От 1 февруари 2022 г. всички издадени за завършен ваксинационен

...
От 1 февруари 2022 г. всички издадени за завършен ваксинационен
Коментари Харесай

Европейските зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще са валидни 270 дни

От 1 февруари 2022 година всички издадени за приключен имунизационен курс ще бъдат със период на годност от от датата на последната сложена доза. Промяната се постанова поради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 година, с което се уточняват периодите на годност на документите и се вкарват единни правила за страните от Европейски Съюз. Промяната обгръща издадените документи за приключен имунизационен курс както с еднодозовите, по този начин и за двудозовите ваксини, които са утвърдени от Европейската организация по медикаментите (ЕМА).
свързани новини8067на 20.10.2021
Издадените до този миг за приключен имунизационен курс против COVID-19 ще продължат да работят на територията на Европейски Съюз с новите периоди, без да се постанова тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през основаните за задачата мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България формалният валидатор е Коронавирус CHECK BG.

Европейската комисия одобри нови правила и за обозначаването на бустерна доза при имунизация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите условия бустерната доза ще бъде обозначена като „ 2/1 “ в цифровия документ, което постанова документите да бъдат преиздадени. До този миг са генерирани близо 22 хиляди документа за бустерна доза на Janssen. Всички жители, които са имунизирани с еднодозовата ваксина и по-късно са поставили бустерна доза, могат да изтеглят европейския документ по новия пример от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) на адрес https://www.his.bg/bg/dgc след 1 февруари 2022 година Те би трябвало да вкарат ЕГН, номер на персонална карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предходния документ.

До този миг са генерирани общо над 1.970 млн. документа за приключен имунизационен цикъл с позволените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. документа са за имунизация с двудозова ваксина.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР