От 1 август влезе в сила европейското ембарго (забрана) върху

...
От 1 август влезе в сила европейското ембарго (забрана) върху
Коментари Харесай

Ембаргото за внос на руски въглища в Европа влезе в сила - кои са губещи и има ли печеливш

От 1 август влезе в действие европейското ембарго (забрана) върху доставките на въглища за Европа. Ограниченията в действителност засягат и двете страни в дадената обстановка. Европейските страни към този момент са принудени да купуват по-скъпи въглища, като търсенето им също набъбна, на фона на прекомерно скъпите природен газ и нефт.

В същото време, съветските производители изпитват избрани компликации при намирането на нови купувачи на енергийните си първични материали и построяването на вериги за доставки. " Катастрофа " като цяло не се е случила, считат специалистите, само че компликации (и загуби за милиарди долари) в обозримо бъдеще ще преследват всеки, обвързван по някакъв метод със глобите.

Какво се случи след обяването на глобите върху вноса на съветски въглища, преглежда " Известия " в собствен разбор, базирайки се на експертни отзиви. Парадоксално, само че съветският експорт на въглища за Европа се усили след април. Например, през май растежът беше 80% по отношение на април - покупките доближиха 4,7 милиона тона, освен това подобен обичаен покупател като Полша, в противен случай, понижи вноса.

Причината е, че доста евентуални клиенти на съветски въгледобивни компании взеха решение да побързат да се запасят с твърдо гориво, до момента в който още имаше такава опция. Това оказа помощ за увеличение на износа на въглища от Русия с 4% за първото полугодие, без значение от глобите, проблемите с логистиката и други услужнения.

Алтернативите

На фона на внезапното нарастване на цените на природния газ и петрола, незадоволителното произвеждане на електрическа енергия от възобновими източници, както и проблемите във френската нуклеарна енергетика, търсенето на въглища внезапно набъбна, в това число в Русия. От началото на август обаче, би трябвало да се търсят други възможности: за Европа за импорт, а за Русия - за експорт.

Според Алексей Калачев, анализатор във финансовата група " Финам ", ембаргото за въглищата няма да бъде " злополука " за никого. На Европа ще се наложи доста да надплати за въглищата, които станаха нищожни, доставяни от други райони на света.

А Русия ще би трябвало да продава въглища на пазарите в Югоизточна Азия с отстъпка. " От една страна, това се компенсира от по-високата базова цена. Но въпреки това, по-дългите и по-скъпи направления за доставка и прекомерно високият обменен курс на рублата, работят против въгледобивните компании ", отбелязва анализаторът пред " Известия ".
 Индия заплати по необикновен метод за огромна доставка съветски въглища
Индия заплати по необикновен метод за огромна доставка съветски въглища

Купувач е най-големият производител на цимент в страната

Старши специалистът от отдела по енергетика на Института по енергетика и финанси Александър Титов на собствен ред отбелязва, че в случай че се съпоставя, то тогава Русия има по-малка взаимозависимост от европейския пазар, в сравнение с противоположното. Той дава образец, че попадналите под ембаргото на Европейски Съюз и Англия към 50 млн. тона съветски въглища годишно, съставляват 50% от европейския импорт, до момента в който за Русия тези размери са 22% от общия експорт на въглища.

Европа има от кое място да размени количества та съветски въглища : Австралия, Съединени американски щати, ЮАР. Дори Индонезия, която е главно насочена към Китай, разгласи проекти за увеличение на добива на въглища въз основа на европейското търсене.

Русия също има накъде да пренасочи доставките на въглища - обичайно към Китай и Индия, където търсенето им пораства доста бързо. В резултат на това, можем да чакаме промени в международните посоки за експорт на въглища - същите австралийски въглища ще отиват по-активно в Европа, където цените ще се покачат доста. А съветските въглища, доставяни с отстъпка, ще ги изтласкат от пазара на Югоизточна Азия. " Като цяло логистичните разноски ще се усилят (значително) за всички ", изяснява Калачев.
 Китай купува повече въглища от Русия, макар че като цяло понижава вноса - за какво
Китай купува повече въглища от Русия, макар че като цяло понижава вноса - за какво

Основните експортьори на въглища за Китай са Индонезия, Русия и Монголия

Както прибавя Титов, в този момент европейските страни интензивно търсят нови снабдители. Основните страни, които понастоящем усилват доставките на въглища за Европа, са ЮАР, Австралия и до известна степен Колумбия. Европейските компании търсят всевъзможни свободни размери на пазара, което да вземем за пример се отрази на доста нарастване на вноса на въглища от Казахстан през второто тримесечие.

" Но задачата за подмяна на съветските въглища към момента не е изпълнена и компликациите с вноса на газ от Русия единствено я изострят, защото дефицитът на газ и растящите му цени водят до обновяване на производството в топлоелектрическите централи, работещи с въглища. Това може да докара до нужда от спомагателен импорт от 20-30 млн. тона годишно ", посочи специалистът.

При Русия пък, при износа на въглища нещата " опират " до огромни отстъпки. На фона на внушителното повишаване на висококалоричните въглища (6000 kcal) за електроцентрали - в Европа и Азиатско-Тихоокеанския район цените има са почти равни и възлизат на към 400 $ за звук - съветските въглища се търгуват с рекордна отстъпка от към 50%, като транспортните разноски се поемат от купувача. Така че, в случай че има печеливш от по този начин създалата се обстановка с ембаргото на съветските въглища за Европа, то това са Индия и Китай.
 Тези две страни
Тези две страни " нулираха " резултата от енергийните наказания по отношение на Русия

Китай и Индия внезапно усилиха вноса на съветски енергоносители, какви са фактите
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР