От 1 април частично се разхлабват някои от ограничителните мерки

...
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

От 1 април отчасти се разхлабват някои от ограничаващите ограничения поради пандемията от ковид-19 , въпреки че броят на новозаразените мина 5000 случая дневно, разгласи Министерството на здравеопазването във вторник. Ресторантите и заведенията с градини и открити площи могат да отворят единствено откритите си площи, само че до 23 ч. вечерта, а театри, кина, галерии и други културни институции - на 30% от потенциала. Детските градини и учебните заведения отварят от 5 април.

Критичен отчет за положението на правата на индивида в България за 2020 година разгласява Държавният департамент на Съединени американски щати . В него се установяват съществени ограничавания за положението на медиите и правото на свободно изложение, проблеми с независимостта на правосъдната система, сериозна корупция в държавните среди, безотговорност на случаи на полицейско принуждение, въздействието на " олигарсите Кирил Домусчиев и Делян Пеевски " и други

Над 1 милиарда лева са изплатени по мярката за опазване на заетостта 60/40, като непокътнатите работни места са 300 000 . Плащанията по нея не престават до 31 май, съобщи общественият министър Деница Сачева в сряда.
Купувачите на 200 жилища от комплекса " Нове хоумс " проведоха втори митинг и желаеха от КПКОНПИ повдигане на възбраните върху парцелите. Протестиращите заплашват, че ще предявят искове за имуществени вреди
Роднините на убития през 2014 година при скандалната интервенция в Лясковец командос Емил Шарков осъдиха България в Страсбург . Осъдителното решение е, тъй като управляващите са засекретили чак до 2020 година отчетите от вътрешното следствие в границите на Министерство на вътрешните работи за грешките, позволени при планирането и провеждането на интервенцията.

Свят

Байдън възнамерява да влага 2.3 трлн. $ в инфраструктура и в битката с климатичните промени. Американският президент ще компенсира разноските с увеличение на налозите за бизнеса, в това число на корпоративния налог, който ще се вдигне от 21% на 28%. Предложението провокира съпротива - републиканците го нарекоха " рецепта за застоялост ", а лоби групата Business Roundtable съобщи, че поддържа вложенията, само че е срещу увеличението на налозите. Тези настроения са знак за идна тежка борба за проекта, който се нуждае от утвърждението на Конгреса.
В някои американски градове се организираха манифестации против обвързваното с оръжията принуждение след 7 всеобщи стрелби за 7 дни в Съединени американски щати Фотограф: Reuters Капитал - брой 13
Германия стопира имунизациите с имунизацията против ковид на Oxford - AstraZeneca, за хора под 60 години поради риска от необикновени случаи на тромбози. Германският медицински регулатор е открил 31 случая на церебрални тромбози измежду близо 2.7 млн. души, ваксинирани с препарата в страната. По-рано Канада спря използването на имунизацията при хора под 55 години.

Навални разгласи гладна стачка в наказателната колония, където излежава присъда , поради неналичието на съответно здравно лекуване. Руският опозиционен водач се оплаква, че не получава лекарска помощ за болки в гърба и проблеми с крайници, както и че е лишаван от сън. Той се върна вкъщи от Германия през януари, където бе лекуван след отравяне с нервозен сътрудник в Сибир предишния август. Вече в Русия, неотложно бе арестуван и изпратен в пандиза за нарушение на условното освобождение по дело за финансови злоупотреби.

Икономика
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР