От 1.01.2022 г. до 28.09.2022 г. Топлофикация София е погасила

...
От 1.01.2022 г. до 28.09.2022 г. Топлофикация София е погасила
Коментари Харесай

Топлофикация София погаси 543 млн. лв. дълг към Булгаргаз

От 1.01.2022 година до 28.09.2022 година " Топлофикация София е погасила просрочени отговорности към " Булгаргаз " в общ размер над 543 млн. лева , оповестяват от сдружението. Към 31.08.2022 година общият размер на настоящите отговорности на " Топлофикация София " към " Булгаргаз " възлиза на 349 милиона лв..

Това се показва в писмо на управлението на " Топлофикация София " ЕАД до КЕВР в отговор на дадените от регулатора наложителни наставления след осъществената изключителна инспекция на сдружението.

" Топлофикация София " е изготвила три планирани сюжета за месечните плащани я и динамичността на дълга към " Булгаргаз " до края на регулаторния интервал - юни 2023 година Те са на база на прогнозните входящи и изходящи парични потоци.

Съгласно Сценарий 1 /без приемане на обезщетения за естествен газ/ и при описаните допускания, " Топлофикация София " предвижда продължаващо повишаване на дълга към " Булгаргаз ", като в края на регулаторния интервал - 30.06.2023 година той би достигнал планиран размер от близо 933 млв. лева

Вторият сюжет е направен на база на допускането за отплата от 50% от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца. Ако бъде приложена схемата за отплата, работила през интервала декември 2021 година - май 2022 година за приемане на 50% от разликата сред прогнозните тримесечни цени на природния газ в ценовото решение на КЕВР от 1.07.2022 година и действителните реализирани цени, дългът на " Топлофикация София " към публичния снабдител в края на регулаторния интервал би достигнал планиран размер от близо 511 млн. лева
 КЕВР подхваща Топлофикация София поради многото задължения
КЕВР подхваща Топлофикация София поради многото задължения

" Булгаргаз " може да й врътне кранчето от 1 септември

Третият сюжет е основан на 100% отплата от разликата сред прогнозната цена на природния газ и одобрената за месеца. При използване на скица за отплата в този размер " Топлофикация София " ще бъде в положение да изплаща настоящите фактури за природен газ, както и да погасява насъбрания все още дълг, като в края на регулаторния интервал отговорностите биха намалели до близо 90 мл.лв.

Според " Топлофикация София " третият сюжет, предусещащ цялостно възобновяване на разноските за природен газ и е най-рационалното решение за опазване конкурентността на услугата.

По отношение на подхванатите дейности за възстановяване на финансовото си положение " Топлофикация София " смята, че значително въздействие оказват регулаторната среда, рекордните ценови равнища на природния газ и на квотите за въглеродни излъчвания.

С цел дълготрайно финансово стабилизиране на сдружението Топлофикация София " осъществя проект за обновяване и рационализация на оборудванията и инсталациите, ориентиран към повишение на успеваемостта на производството. Предвижда се и възстановяване на съотношението сред създаваната електрическа и топлинна сила, което да докара до увеличение на приходите от продажба на електрическа сила.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР