Освобождават от ареста жената, обвинена за катастрофата на магистрала “Тракия”,

...
Освобождават от ареста жената, обвинена за катастрофата на магистрала “Тракия”,
Коментари Харесай

Адвокатът на Таскова: Тя съжалява, състоянието й не е добро

Освобождават от ареста дамата, упрекната за злополуката на автомагистрала “Тракия”, при която на 13 април гибелта си откриха шестима души, а над 20 индивида бяха ранени. Софийският апелативен съд наложи на Цвета Таскова мярка за неотклонение “парична гаранция” в размер от 5000 лв.. Според съда има риск обвинената да се укрие или да извърши друго закононарушение, само че не и в степен за налагане на “задържане под стража”, заяви "Дарик ".

Софийският апелативен съд анулира наложената на Цвета Таскова от Окръжния съд най-тежка мярка за неотклонение “задържане под стража”. На втора инстанция съдът установи, че с цел да бъде оставена в ареста Такова, се изисква съществуването на 3 нормативни предпоставки. Първата е да са налице задоволително доказателства, че обвинената е направила закононарушението. Трябва и да има данни, че е налице риск от това тя да се укрие или да извърши друго закононарушение.

В заседателната зала стана ясно, че от показанията на обвинената, на спътника й в колата, както и на очевидци, пътували в рейса, са събрани задоволително доказателства, които сочат, че повода за злополуката е загубата на надзор над автомобила от Таскова. По закон при такива транспортни произшествия обвиненият може да прекара единствено 2 месеца в ареста, преди да стартира делото.

В случая съдът установи, че е повече от несъмнено, че досъдебното произвеждане ще продължи доста по-дълго. Адвокатът на обвинената Николай Кокинов разяснява, че Таскова е водач от 10 години и има единствено едно нарушаване преди злополуката. През 2016 година обвинената е хваната да кара след приложимост на алкохол, като тестът е посочила 1,1 промила. Кокинов добави, че е рано да се вършат заключения дали единствено Таскова е отговорна за случая.

"Не мярката за неотклонение ще реши изхода от делото. Нашата клиентка е декларирала, че в случай че бъде приета за отговорна, ще изтърпи каквото и да е наказване. В последна сметка тя съжалява за това, което се е случило. Още е доста рано да се вършат заключения за това какво тъкмо се е случило и дали единствено тя е предизвикала вредоносния резултат. Чисто юридически може би се касае и по-нататък следствието може би ще откри без значение съпричиняване. Тъй като чисто юридически съгласно мен като водач, като правист един автомобил с тегло 1000-1200 кг, каквото е било "Рено "-то, мъчно може да изтласка 12-тонен рейс, в случай че водачът на въпросния рейс не е извил кормилото чисто инстинктивно и да се е обърнал рейсът поради високия си център на тежест. Според специалисти, това ще стане, когато изготвят експертизата - тогава ще знаем истината ", сподели Кокинов.

Човекът, който е пътувал с Таскова в колата, е безапелационен, че тя е държала кормилото с две ръце и че не е имало звук в автомобила, както се твърдеше по-рано. Той е споделил още, че скоростта, с която е карала обвинената, е била висока. Апелативният съд обаче акцентира, че в тази ситуация се касае за закононарушение, осъществено по несъобразителност, както и че това е първата записана престъпна демонстрация на обвинената.

Съдът счете, че риск от укриване или осъществяване на друго закононарушение от страна на Таскова има, само че той не е в такава степен, че да се постанова най-тежка мярка за неотклонение.Пред съда Таскова сподели, че доста съжалява, няма желание да се укрива и желае да спомага на прокуратурата с каквото може.

Адвокатът на обвинената сподели, че положението на клиентката му не е положително. "Съдът е решил гаранцията. Това момиче досега няма никакви противообществени прояви. Не е положително положението ѝ като на всеки човек. Всеки водач рискува да стане извършител на злополука, никой не желае такова нещо, само че на всеки може да се случи ", сподели бранителят на Таскова.

На 13 април на 27-мия километър на автомагистрала “Тракия” автомобилът, ръководен от Цвета Таскова, се удари в рейс на “Юнион Ивкони”. Автобусът се обърна в канавката край аутобана. При случая починаха 6 индивида, а други над 20 души, измежду които и дете, бяха откарани в столични лечебни заведения.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР