Освобождаването на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу показва силата

...
Освобождаването на финансовия директор на Huawei Мън Ванчжоу показва силата
Коментари Харесай

Китай поучава Канада да си извлече поуки от случая с Huawei и Мън Ванчжоу

Освобождаването на финансовия шеф на Huawei Мън Ванчжоу демонстрира силата на Китай и Канада би трябвало да си извлече поучения , съобщи китайското външно министерство в понеделник, откакто държавните медии го нарекоха опция за рестартиране на двустранните връзки, оповестява " Ройтерс ".

Мън кацна в родния град на Huawei Шенжен на борда на наетия от държавното управление аероплан в събота, което приключи съвсем тригодишната борба за екстрадиция в Съединени американски щати, в същия ден, когато двама канадци, арестувани от Пекин, малко след задържането на Мън през 2018 година, се върнаха вкъщи .

Завръщането на Мън демонстрира способността на китайското държавно управление и ръководещата комунистическа партия да пазят своите жители, компании и ползи , съобщи говорителката на външното министерство Хуа Чунинг на постоянен всекидневен брифинг.
 Съединени американски щати освобождават финансовия шеф на Huawei Мън Ванчжоу
Съединени американски щати освобождават финансовия шеф на Huawei Мън Ванчжоу

След договорка за обвиняванията в измами, чака се и освобождение на двама канадци задържани в Китай за шпионаж

Двамата канадци, Майкъл Ковриг и Майкъл Спавор, които бяха затворени по обвинявания в шпионаж, напуснаха Китай в границите на часове след освобождението на Мън от домакински арест.

Случаите с канадците бяха " изцяло разнообразни " от тези на Мън, което бе случай на " политическо гонене ", сподели Хуа.

" Канада би трябвало да извлече поучения и да работи съгласно личните си ползи ", добави тя.

Канада назова ареста на двамата акт на " заложническа дипломация ", характерност, която Китай неведнъж отхвърли.

" Глобал Таймс " късно в неделя заяви, че Ковриг и Спавор са " признали виновността си " и са освободени под гаранция по медицински аргументи , преди да изоставен Китай.

Спавор бе упрекнат в даване на фотоси на военна техника на Ковриг и бе наказан на 11 години затвор през август. Ковриг очакваше присъда.
 Мън Ванчжоу напуща Канада
Мън Ванчжоу напуща Канада

След като бе освободена от съда

Освобождаването на Мън бе опция за възстановяване на връзките с Канада и Съединени американски щати , само че " токсичната политическа изразителност " към момента може да " токсини атмосферата ", заяви китайският таблоид " Глобал Таймс " по-рано в понеделник.

" Облекчаването на позициите и от двете страни е позитивно, само че лимитирано развиване в връзките сред Китай и Съединени американски щати и е по-малко значимо в огромната скица на нещата ", разяснява Ши Инхонг, професор по интернационалните връзки в Пекинския университет Женмин.

" Няма индикации, че Вашингтон ще смекчи комерсиалната война ", сподели Ши. " Не виждам Китай също по този начин да облекчи комерсиалните ограничавания против Канада . "

На Мън бе позволено да се прибере вкъщи, откакто в петък реализира съглашение с прокуратурата на Съединени американски щати за преустановяване на дело против банкова машинация против нея.
 Китай пусна на независимост Спавор и Ковриг
Китай пусна на независимост Спавор и Ковриг

Часове след освобождението на Ванчжоу
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР