Освободиха всички български моряци, арестувани в Румъния, съобщи БНТ. Задържаните

...
Освободиха всички български моряци, арестувани в Румъния, съобщи БНТ. Задържаните
Коментари Харесай

Освободиха всички български моряци, арестувани в Румъния. Те: Ние не сме бракониери

Освободиха всички български моряци, задържани в Румъния, заяви Българска национална телевизия. Задържаните наши риболовни кораби остават в пристанище Констанца.
Още по темата
Част от моряците бяха освободени още през вчерашния ден към 20:00 часа. Разпитите с капитаните на екипажите са траяли до късно нощес. Посолството ни в Румъния от самото начало оказва подпомагане на моряците.

" И останалите четирима моряци бяха освободени още нощес, само че останаха да пренощуват на един от корабите, като тяхното предпочитание беше да се запечатат и трите кораба от прокуратурата в тяхно наличие. Капитаните последни напущат кораба и един от моряците, и към 9:00 часа тази заран би трябвало да приключи цялата процедура. С задоволство можем да кажем, че и десетимата наши моряци са на независимост и надлежно и останалите тук четирима ще се върнат в България ", сподели Радко Влайков - дипломат на България в Румъния.

По думите му, корабите не престава да са арестувани от румънските управляващи. За времевите периоди обаче е мъчно някой да може да предвижда - това може да се случи в границите на 2-3 дни, само че може да се случи и в границите на 10 години. От позиция на процедурата, прокуратурата би
Всичко за Вашата сватба
трябвало да излезе с дефинитивно мнение към целия случай. Очаква се и формален писмен отговор от Министерство на външните работи на нашата нота с уточнения, разясни той.

Шестима от българските риболовци се завърнаха късно нощес в България. Те бяха освободени без да им бъдат повдигнати обвинявания. Пред Българска национална телевизия риболовците обявиха, че не са бракониери и обясниха, че са следвали наредбите на Европейската комисия за лов на риба. Тези разпореждания им дават право да риболуват към днешна дата всички типове риби там, където са били арестувани. До момента не е ясно дали за възбраната за улов на акула в румънската икономическа зона е била известена българската страна навреме и в случай че да, дали са били известени риболовците.

Добрин Добрев, риболовец: " Ние бяхме в европейски териториални води. Има огромна разлика. Нищо не ни обясниха, просто споделиха изкарвате рибата и броиха. Просто виновността не е наша. Ние не знаем, че има възбрана за акула. "

Пламен Панайотов, притежател на РК " Ива 1 ": " Не сме знаели, тъй като в България няма такава възбрана. Ние не излизаме в Румъния с улова да го разтоварваме. Корабите са били на 50-52 благи източно от
Всичко за Вашата сватба
Констанца. "

Петя Петрова, брачна половинка на кап. Красимир Петров: " Техните кораби, в случай че заловен с акула е проблем, тъй като те са румънски кораби и за тях има възбрана, само че ние като сме там и има акула на борда ни, тъй като ние не сме я хванали там, ние сме я хванали тук. Ако има акула на борда ни не ни прави нарушители. "

По обед се чака в Балчик да се върнат и капитаните на арестуваните риболовни кораби. Очаква се също по този начин да има и заседание на риболовното съдружие.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА
Последвай Новини 24/7 в Facebook Последвай Новини 24/7 в Google News
PromoMall.bg