Освен за танкове, Украйна отдавна настоява и за доставка на

...
Освен за танкове, Украйна отдавна настоява и за доставка на
Коментари Харесай

Украйна иска западни изтребители и подводница

Освен за танкове, Украйна от дълго време упорства и за доставка на западни изтребители. Засега Германия отхвърля тази концепция, само че други страни от НАТО демонстрират подготвеност да разискват този въпрос.

Държавите от Алианса имат разнообразни позиции по тематиката за даването на изтребители на Украйна. Киев изиска от сътрудниците си и бойни самолети несъветско произвеждане, с цел да може да се отбрани по-ефективно от съветската инвазия. Какво мислят страните, които интензивно оказват военна помощ на нападнатата от Русия страна? Германската социална медия ZDF обобщава реакциите.

Въпреки че не са съобщили публично, че ще дадат изтребители за Украйна, Съединени американски щати не отхвърлят, че сходен ход е вероятен. Джон Файнър, заместник-съветник по националната сигурност на Джо Байдън, разгласи, че никоя съответна оръжейна система не е изключена. “Ще обсъдим това доста деликатно ”, сподели той пред MSNBC.

Зеленски моли за самолети от обезсърчение

Германският канцлерът Олаф Шолц от своя страна подчерта, че Берлин няма да доставя изтребители на Украйна. Той даде обещание да продължи да следи за това Германия и НАТО да не бъдат въвлечени във войната. Германската експертка по сигурността Клаудия Майор изяснява настояването на Украйна за западни изтребители по следния метод: “Зеленски не изисква, а моли. И да, в тази молба аз не виждам безочливост, а обезсърчение. Въпреки това разбирам загрижеността какво значи това за нас в Германия и какво още може да се случи ”. 

За разлика от Шолц, външният министър на Нидерландия Вопке Хукстра удостовери пред Народното събрание в Хага, че страната му е отворена по тематиката за доставки на самолети за Украйна и че табута не съществуват.

Франция също не изключва опцията да даде изтребители на Украйна. “Трябва да преглеждаме настояванията за всеки обособен случай и да оставим всички порти отворени ”, сподели Тома Гасию, ръководител на Комисията по защита във френския парламент.  “През идващите седмици ще забележим какво следва да се случи, тъй като нещата се развиват бързо ”, заяви още той. Според медийни изявления Гасию е показал като изискване доставките да не заплашват френската и европейската сигурност, както и да не се стига до допълнителна ескалация на войната против Украйна.

Правителствата ще вземат решение независимо

Полша би подкрепила доставките на изтребители за Украйна, в случай че НАТО гласоподава такова решение. “Мисля, че ние – НАТО – трябва да бъдем по-смели ”, разяснява министър председателят на страната Матеуш Моравецки. Полският вестник “Dziennik Gazeta Prawna ” твърди, че Полша към този момент е доставила на Украйна избран брой МИГ-ове, само че не и западни самолети.

Кореспондентът на ZDF в Брюксел показва, че са минали над 10 месеца, откогато генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг е бил известен за първото искане на Киев за изтребители. Това е станало на взаимна конференция с полския президент Анджей Дуда на първи март 2022-а година. Тогава Столтенберг бе безапелационен, че Алиансът няма да изпраща нито войски в Украйна, нито самолети във въздушното пространство на нападнатата от Русия страна.

Оттогава обаче настъпиха доста промени. Киев имаше по-сериозна потребност от повече артилерия и тежки бойни танкове от Запада и изтребителите останаха на назад във времето. Но при всички положения НАТО няма по какъв начин да даде изтребители с общо решение – обособените държавни управления ще би трябвало да вземат свои.  

“Креативната ” концепция за подводница от Германия

Междувременно към Германия бе отправено още едно искане – да даде на Украйна една от своите подводници, за което прикани в Туитър украинският заместник-външен министър Андрий Мелник, някогашен дипломат във Федералната република. Това е методът съветската флота да бъде прогонена от Черно море, означи той, определяйки концепцията си като “креативна ”.

Подводниците от вида HDW Class 212A, произвеждане на немския тръст “Тисен Круп ”,  са едни от най-хубавите в света, Бундесверът разполага с шест. “Защо да не изпрати едната в Украйна? ”, пита Мелник. Но защото с цел да стигне до Черно море, подводницата би трябвало да премине през Босфора, за което е нужно разрешението на Турция, Мелник предлага превозването ѝ по суша.

Източник: Дойче веле
Източник: novinionline.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР