Освен варени яйца, за шаренето са нужни специална писалка, черен

...
Освен варени яйца, за шаренето са нужни специална писалка, черен
Коментари Харесай

Как са изписвали Великденските яйца в миналото?

Освен варени яйца, за шаренето са нужни специфична химикалка, черен пчелен восък и свещ. Твърди се, че в предишното яйцата, изписани по този метод са били раздавани по време на годеж. А в някои търговищки села техниката остава обичайната до през днешния ден.

" Тази техника на рисуването, изписването на Великденски яйца е съществувало в нашия край. За страдание към 30-те години на предишния век тя изчезва. И по тази причина нашето предпочитание, цел и задача е да възродим тази техника, още повече, че тя е толкоз приятна, толкоз забавна и най-после всяко детенце си отива със своето автентично и неповторимо яйчице ", споделя Ралица Димова, музеен възпитател в РИМ Търговище.

Стефани към този момент е пробвала в къщи да изписва яйца с восък, само че с елементарен химикал. И в този момент и е изключително забавно да нанесе восъка със специфичната „ химикалка ".



" Според мен е по-трудна тази, тъй като би трябвало да го държиш по този начин и то е квадратно и не сме привикнали по този начин да го държим квадратно, а с химикала сме привикнали и е елементарно, в този момент треперят с това квадратното и доста много не можем да рисуваме както виждате. А също по този начин малко ме плаши да не изгоря това дървеното ", споделя Стефани, ученичка в 3-ти клас.

След това яйцето се потапя в съд с багра. Накрая восъкът се отстранява и се открояват изрисуваните орнаменти.

" Първо трябваше да нарисуваме рисунките с восъка, а в този момент като ги боядисаме, ще станат доста красиви. Честно казано, харесват ми и двата метода, само че с восъка е по-интересно ", споделя Рая, ученичка в 3-ти клас.

Учителите са възхитени от опцията децата да творят и да основават нещо с ръцете си.

Музейният учебен център в Търговище чака да съобщи характерната техника за шарене на великденски яйца на над 300 деца от разнообразни учебни заведения.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР