Освен Деня на мира, на 21 септември отбелязваме Световния ден

...
Освен Деня на мира, на 21 септември отбелязваме Световния ден
Коментари Харесай

Отбелязваме и Световния ден за борба с болестта на Алцхаймер


Освен Деня на мира, на 21 септември означаваме Световния ден за битка с заболяването на Алцхаймер, предадоха БГНЕС и Българска национална телевизия. Тя се характеризира със загуба наизуст, дарба за рационално мислене, дарба за навигация в пространството и грижа за себе си. Заболяването е разказано за първи път през 1907 година от немския психиатър Алоис Алцхаймер, от който получава името си.

Няма безапелационен отговор на въпроса по какъв начин сигурно да разпознаете заболяването на Алцхаймер. Например, проблемите с паметта могат да се окажат леко когнитивно увреждане, което може да докара до заболяването на Алцхаймер. Пациентите с леко когнитивно увреждане имат по-лоша памет от своите връстници, само че признаците не пречат на ежедневния им живот, обяснят експерти

" За доста хора сигналът за началото на ранния стадий на заболяването на Алцхаймер са не-паметните аспекти на когнитивното схващане, да вземем за пример, казусът с намирането на верните думи, проблемите със зрението и пространствената ориентировка, нарушената дарба да разумни разсъждения вземането на решения ", споделят от Националния институт по опазване на здравето.

Организацията отбелязва, че възрастта на хората към момента се смята за главен рисков фактор за заболяването на Алцхаймер.

" Учените считат, че по кое време и по какъв начин стартира и прогресира заболяването на Алцхаймер, зависи от доста фактори. Най-важната известна причина е възрастта. Броят на хората с това заболяване се удвоява на всеки пет години над 65 години ", споделят специалисти от института.

Според организацията през днешния ден към една трета от всички хора над 85 години могат да страдат от заболяването на Алцхаймер. Само в Съединени американски щати заболяването е диагностицирана при 5,5 милиона души над 65 години.

Експертите допускат, че композиция от генетика, метод на живот и околната среда също може да има значение, само че смисъла на всеки един от тези фактори за увеличение или понижаване на риска от развиване на заболяването на Алцхаймер е самостоятелно.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР