Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, които нямат

...
Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, които нямат
Коментари Харесай

Най-ниската минимална работна залата в ЕС е в България, най-високата

Освен Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция, които нямат национална минимална работна заплата, най-ниската работна заплата в страните от Европейски Съюз варира, като най-високата е в Люксембург (2313,3 евро), а най-ниската - в България (363 евро).

По данни на Европейската статистическа работа Евростат, единствено Албания има минимална работна заплата, по-ниска от тази в България - към 268 евро, до момента в който Турция и Сърбия записват надлежно 373 евро и 401 евро национална минимална работна заплата, оповестява SchengenVisaInfo.com.

Други страни, за които се счита, че имат едни от най-ниските минимални заплати, са Латвия, Унгария и Румъния, като размерът им е от 500 до 515 евро.

От друга страна, страните с най-високи минимални заплати в Европа, като се изключи Люксембург, включват Белгия (1842 евро), Ирландия (1774 евро) и Нидерландия (1756 евро).

Останалите страни със заплати над 1000 евро са:

Германия (1744 евро)
Франция (1645 евро)
Испания (1166 евро)
Словения (1074 евро)

Националната минимална работна заплата в Люксембург се е нараснала с 8 % от 2020 година насам, по-точно от 2 141 евро на 2 313 евро, до момента в който минималната работна заплата в България е увеличена от 311 евро на 363 евро, което съставлява нарастване от 16,7 %.

Съвсем неотдавна държавните управления на Нидерландия и Франция оповестиха нарастване на минималните месечни заплати надлежно с 1,8% и 2,01%, като задачата е да се обезпечи по-добро възнаграждение на жителите, а оттова и по-добро качество на живот, съобщи Дарик.

По-рано през юли Парламентът на Европейския съюз разгласи, че депутатите са решили да дадат зелена светлина на новите правила за минималните заплати на служащите в целия Европейски Съюз. Евродепутатите означиха, че с въвеждането на нови правила за минималните заплати желаят да обезпечат заслужен стандарт на живот.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР