Остри реакции от страна както на президента, служебното правителство и

...
Остри реакции от страна както на президента, служебното правителство и
Коментари Харесай

Широк отзвук у нас и в Европа, след като Нидерландия ни блокира за Шенген


Остри реакции от страна както на президента, служебното държавно управление и огромна част от партиите в Народното събрание, които на Нидерландия за блокиране на приема на страната ни с претекстовете – корупция. Според държавния ни глава Румен Радев министър-председателят Марк Рюте даже споделил, че границата ни може да се премине против 50 евро.

" Наскоро трима български служители на реда починаха, охранявайки външната граница на Европейския съюз. Днес министър председателят на Нидерландия Марк Рюте неприемливо внуши, че тази граница би могла да се премине против 50€ ". Вместо европейска взаимност, България получава цинизъм! ". Позицията си той написа нощес във Facebook.

Вицепрезидентът пък назова решението " коледен подарък на всички популистки партии, които не желаят да има мощна Европа ".

„ С решението си те толерират двойните стандарти е Европа. Нещо, което не стои зад основата на основаването на Европейски Съюз. Да не приказваме, като полезности, като взаимност, почитание, взаимопомощ. Нека това решение да не се обръща в мотив за нови вътрешнополитически конфликти, тъй като ползата на България е над всичко “, означи Илияна Йотова.

Остър звук прозвуча и от министъра на правораздаването в „ Тази събота “ по bTV.

„ Абсолютно споделям и се веселя, че имаме президент, който остро и навременно реагира на нещо такова, защото, доколкото сме осведомени и видяхме какво е споделил Рюте, а точно, че надали не за 50 евро може да се мине границата - единствено преди няколко седмици наши чиновници – българи, които пазят освен нас, само че и тях - починаха. Така че тези 50 евро Рюте да внимава и това няма да мине просто по този начин “, сподели Крум Зарков.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи напомни, че две поредни инспекции под управлението на Еврокомисията са докладвали, че отговаряме на условията на шенгенското законодателство.

" Цената за участието ни в Шенген, не може да бъде достолепието на българските служители на реда! Не сме подготвени да платим такава цена! ", съобщи Иван Демерджиев.

Реакции заваляха и от управленията на парламентарни сили. След среща с ръководителя на европейския парламент Роберта Мецола водачът на ГЕРБ излезе с обява в обществените мрежи.

„ Подчертах, че е неприемливо пред страната ни да се слагат спомагателни политически условия, откакто от дълго време сме изпълнили всички критерии за участие “, написа Бойко Борисов.

Лидерът на „ Продължаваме промяната “ Кирил Петков разяснява, че към този момент е приказвал с Нидерландския министър председател.

„ Ще работим за това скоро България да има ръководство, което да заслужава доверие от нашите сътрудници в Европейски Съюз “, сподели Петков.

Българска социалистическа партия пък прикани за единна национална реакция.

„ Незаслужено и унизително. България е изпълнила критериите за приемането ни в Шенген. Въпреки това ни третират като втора употреба хора, а ние не сме. Трябва да го заявим задоволително твърдо без да превиваме тил и да се подмазваме за подаяния “, написа Корнелия Нинова.

От „ Възраждане “ споделиха за bTV, че европейските страни желаят да влезем в Еврозоната, само че не и в Шенген, тъй като „ ни употребяват за източник на запаси, само че не ни почитат “.

А водачът на най-малката партия в Народното събрание „ Български напредък “, Стефан Янев, заяви, че парламентарната група ще внесе предложение за решение в Народното събрание, с което да се задължи министър председателят на България да гласоподава срещу всички начинания на Нидерландия, като реципрочна мярка.

Отзвук имаше и в Европа. България, Румъния и Хърватия би трябвало дружно да бъдат признати в Шенген. Това се споделя в днешната декларация на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ), в който членува и партията на нидерландският министър председател.

Специална резолюция е препоръчана и гласувана с " неотложна неотложност ", описаха за bTV участници в днешния Съвет на Алианса. Във вота на срещата в Братислава никой не е дал своя вот срещу текста.

И тъкмо това е забавно в тази ситуация, тъй като в Алианса членуват 2 партии от Нидерландия. Една от тях е Народната партия за независимост и народна власт на нидерландския министър председател Марк Рюте.

В Атина по време на неофициалната среща на водачите от ЕНП, Бойко Борисов е разговарял с австрийския канцлер Карл Нехамер. Борисов е изразил вяра, че българските управляващи " ще могат да успокоят основателните терзания на Австрия и някои други държави-членки ", излиза наяве от негов пост във Facebook.

Няколко разяснения за решаващия избор идния четвъртък в Брюксел: Гласуват министрите на вътрешните работи на 27-те. Дневният ред беше разгласен преди вчерашното „ не “ за България от страна на Нидерландия. И в него към момента решението за България и Румъния е в една точка, а за Хърватия – в друга. Около обед в четвъртък би трябвало да е ясно кой влиза и кой още ще чака за Шенген.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР