Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази

...
Острата фаза на пандемията от коронавирус може да приключи тази
Коментари Харесай

СЗО: Може да сложим край на COVID-19 като глобална криза още тази година

Острата фаза на пандемията от ковид може да завърши тази година, в случай че страните употребяват всички налични принадлежности, съобщи генералният шеф на Световната здравна организация (СЗО) Тедрос Аданом Гебрейесус, представен от ДПА.

Той сподели на среща на Изпълнителния съвет на СЗО, че задачата може да бъде реализирана, в случай че бъде решен казусът с по-ниското ниво на имунизация в по-бедните страни и се организира по-интензивно тестване на популацията.

"Ако страните ползват всеобхватно всички тактики и принадлежности, тази година може да сложим завършек на острата фаза на пандемията ", съобщи генералният шеф на СЗО. "Може да сложим завършек на COVID-19 като световна здравна рецесия и може да го реализираме тази година ", изрази убеденост той.

Недостигът на ваксини е преодолян, сподели Тедрос пред здравни министри и други публични лица от 34 страни. Той означи, че логистичното предизвикателство в този момент е дозите да бъдат изпратени до всички страни и да бъдат сложени.

Генералният шеф на СЗО обаче прикани за нерешителност.

Бързото разпространяване на разновидността Омикрон докара до такава степен, че през предходната седмица в основаната в Женева организация всяка секунда са получавани известия за 100 нови случая от всички елементи на света. На всеки 12 секунди е бил регистриран по един умрял.

"Опасно е да се приема, че Омикрон ще е последният вид и че сме в края на играта ", сподели Тедрос.

Той обърна внимание, че в Африка 85 % от хората към момента не са получили ваксина против COVID-19, а болестта, причинявано от новия ковид, може да бъде победено единствено в случай че в идните месеци бъдат имунизирани 70 % от популацията на всяка страна.

Тедрос акцентира и нуждата от възстановяване на опциите за лекуване, с цел да се понижат равнищата на смъртност.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР