Остра реакция на здравни специалисти срещу варианта хората, ваксинирани с

...
Остра реакция на здравни специалисти срещу варианта хората, ваксинирани с
Коментари Харесай

Остра реакция на здравни специалисти за комбинирането на AstraZeneca и Pfizer

Остра реакция на здравни експерти против разновидността хората, имунизирани с първа доза на AstraZeneca , да си слагат втора игла от различен тип ваксина. Притесненията идват от това, че клиничните изпитвания от сходна композиция не са завършили.

Изследвания се вършат - първо с мишки в Оксфорд, където се потвърждава, че дружно имунизациите на AstraZeneca и Pfizer са по-ефективни, в сравнение с слагане единствено на една доза от коя да е от тях. В сходни проби ще вземат участие и хора - 800 доброволци във Англия. Резултат от това изследване обаче ще има минимум след година.

Ива Недялкова се ваксинира с AstraZeneca в края на февруари.

„ Чувствах все едно тялото ми е цялостно с адреналин. След края на февруари това чувство го имам съвсем всеки ден. Аз съм с ниско кръвно по принцип, само че в последно време чувствам, че  главата ми кипи ”, описа дамата.

Въпреки това и макар, че е в групата " жена под  60 ", не счита, че е застрашена от образуването на тромб.

„ Ще минат месеци, до момента в който управляващите се произнесат. Моята втора доза следва, тъй че ще се имунизирам ”, споделя Ива.  

Такъв е апелът и на здравните експерти. „ Най-доброто, което могат да създадат хората, които са получили първата доза на AstraZeneca , е да продължат и да завършат ваксина цията със същата тази ваксина ”, изясни проф. Мариана Мурджева.

А някои експерти са обезпокоени дали комбинирането на ваксини от друг вид – векторни и РНК – е безвредно. 

„ В късата характерност на всички ваксини написа категорично да не се смесват с други ”, разяснява проф. Илко Гетов.

Ваксинацията с AstraZeneca у нас стартира през февруари. Така по проект слагането на втора игла за първите ваксинирани с препарата следва през май – 12 седмици по-късно. Според контрактуваните доставки ще има задоволително дози от другите препарати.

„ От април до края на юни ще бъдат доставени 3,5 млн. дози от ваксина та на Pfizer, близо половин милион от тази на Modernа. Половин милион дози ще получим и от „ Янсен ”, а от AstraZeneca се чакат към 1 млн. ”, изясни Богдан Кирилов, шеф на Изпълнителната организация по медикаментите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР