Остра критика на изработения от транспортното министерство нов регламент за

Остра критика на изработения от транспортното министерство нов регламент за ...

Шофьори критикуват промените в регистрацията на коли и ремонта им.


Остра критика на изработения от транспортното министерство нов регламент за регистрация на пътните превозни средства, за контрол върху сервизната дейност и издаване на технически паспорт на автомобила, както и за глоби за продажбата от физически лица на авточасти втора ръка, отправиха в сряда от Българското обединение на шофьорите. Те излязоха със становище по публикувания преди близо месец за обществено обсъждане проект на Закон за пътните превозни средства. Мнение по документа може да се изказва до 19 август.

Според вносителите му от транспортното министерство законът ще ограничи нелегалните автосервизи и продажбата на втора ръка части; автопаркът ще подобри техническото си състояние и ще се повиши безопасността по пътищата; ще се намали замърсяването на въздуха и ще се намалят болестите и разходите за лечение.

От Българското обединение на шофьорите обаче посочват, че едва около един процент от инцидентите по пътищата у нас е заради техническа неизправност на превозните средства. Според организацията предложеният проект няма да намали аварийността на пътя, ще доведе до ненужно повишаване на цените на автосервизите и на корупцията на пътя. Тя смята още, че зад предложенията прозират много лобистки интереси.

"Такива са на организацията на сервизите, които вместо да използват пазарни механизми за привличане на клиенти, желаят да се започне налагане на санкции срещу всеки собственик, който извършва ремонтни дейности по собственото или управляваното от него пътно превозно средство", пише в разпространено до медиите становище. В него се посочва, че  подобни непазарни методи и санкции не са познати в другите държави членки на Европейския съюз.

Според пуснатите за обсъждане текстове глоба от 1000 лв. грози всеки собственик на кола, който сам отстрани дори и най-дребната повреда по автомобила си и дори ако сам я обслужи технически, сменяйки например маслото, ако няма удостоверение, че може да извършва това..

Източник: mediapool.bg