Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така

...
Остеопорозата е социално значим проблем и повлиява както пациента, така
Коментари Харесай

Над 420 000 българи страдат от остеопороза


" Остеопорозата е обществено важен проблем и повлиява както пациента, по този начин и цялото му семейство. За жал ние сме склонни да плащаме големи средства за лекуване на последствията, в сравнение с да дадем минимални средства за предварителна защита. Важно е да се каже, че остеопорозата има лекуване и то е напълно дейно, тъй като това заболяване  не се лекува с естествени средства. Много са факторите, от които зависи остеопорозата, едно от значителните неща е наследствеността, ето за какво всеки които знае, че има майка, баба с остеопороза, би трябвало да има едно на разум, че изложен на риск. Качеството на костта е генетично детерминирано.

Рискът от остеопорозата нараства с възрастта. Освен наследствеността, рискови фактори са тютюнопушенето, невисок банкет на калций, недостиг на витамин D, обездвижване, ниско телесно тегло, банкет на избрани лекарства и някои болести “, изясни ендокринологът доктор Наталия Темелкова от Александровска болница при отриването на арт план при започване на Моста на влюбените в София, изрисуван в границите на осведомителната акция за битка с остеопорозата " Не се пречупвай ".


Повече от 420 000 българи страдат от остеопороза , като 80.4% от тях са дами, а 19.6% – мъже. На всеки час се записват най-малко по шест фрактури, вследствие на нежни кости или към 150 на ден. Изследване на Международната фондация по остеопороза (МФО) демонстрира, че остеопорозата към момента се диагностицира късно . В съпоставяне с огромните европейски страни, България отстъпва, когато става въпрос за достъп до лекуване на пациентите с остеопороза.Едва всеки шести пациент продължава лекарствената си терапия една година по-късно, без значение от лекарството, което приема. В България биха могли да бъдат предотвратени до 68 000 костни фрактури , в случай че хората с нараснал риск от развиване на остеопороза или към този момент с потвърдено заболяване, получат съответна лекарствената терапия .

Смъртността вследствие на остеопорозата в България е по-висока (184 на 100 000), в сравнение с в Европейския съюз (116 на 100 000).Ранното диагностициране на остеопорозата е изключително значимо, с цел да се задържат оптимално дълго следствията от загубата на костна маса. Измерването на костната компактност (DXA) е общоприет способ за диагностика на болестта, а лекуването е комплекс от разнообразни ограничения, които взаимно укрепват резултата си и по този метод укрепват костното здраве. Медикаментите са значим детайл от лекуването, което би трябвало да се добави от здравословното хранене, банкет на задоволително витамин D и калций, както и задоволително двигателна интензивност.


„ Наричат остеопорозата " тихият палач " , тъй като не боли и няма признаци, до момента в който не се получи строшаване. Това заболяване е толкоз постоянно срещано, че би трябвало непрестанно да се приказва за него и за това по какъв начин да се предпазим. Чрез този арт план всеки би могъл образно да си показа какво се случва в тялото на човек с остеопороза – въпреки всичко рисунката от време на време е повече от 1000 думи. Създаването на художествената интервенция лиши три дни на актуалния графити актьор JahOne, а до момента в който рисуваше, десетки хора се спираха, с цел да прочетат посланието и да се снимат. Вярвам, че това е и задачата ни - да приказваме посредством изкуството на значими за обществото тематики и то по наличен за фена метод “, показа Деляна Ангелова от Фондация „ Вижънъри “ .
Информационната акция за битка с остеопорозата " Не се пречупвай " е и с поддръжката на регион " Триадица ". Арт планът е дело на актьора JahOne и екипа на Фондация Visionary.
„ От районната администрация сме поддръжници на положителното взаимоотношение сред нас и общността. Този план е извънредно значим за публичното здраве и хората би трябвало да си дадат сметка за заплахата от остеопороза. Забързани в всекидневието забравяме някои съществени неща, които въздействат върху нашето здраве. Този план може да накара човек да се замисли за себе си и да предприеме дейности за своето здраве. Благодаря за прелестното му осъществяване “, сподели зам.- кметът Руслан Баждеков на регион „ Триадица по време на символичното разкриване на плана.
" Повече от 10 години организираме необятни осведомителни акции за възстановяване информираността на обществото и медицинските експерти. След 50-годишна възраст една от всеки три дами и един от всеки пет мъже ще получи минимум една фрактура в резултат на трошливост на костите. Рискът от бедрена фрактура през живота на дамата е по-голям от заплахата от развиване на рак на гърдата, ендометриума и яйчниците взети дружно. Призоваваме хората да бъдат виновни към здравето си и да посетят експерт, който да направи оценка на риска от остеопороза “, сподели доктор Красимира Чемишанска, изпълнителен шеф на огромна фармацевтична компания, част от уредниците на акцията и арт-проекта.

Повече информация за болестта може да намерите на Facebook страницата- .

БНР подкасти: В центъра на системата В центъра на системата
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР