„Оставка няма да подам“. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов

...
„Оставка няма да подам“. Това заяви земеделският министър Румен Порожанов
Коментари Харесай

Порожанов: Оставка няма да подам

„ Оставка няма да подам “. Това съобщи земеделският министър Румен Порожанов в отговор на настояването той да напусне поста си, направено от водача на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която го упрекна дружно с премиера Борисов за създалата се обстановка около чумата по овцете в Ямболско и Бургаско.

Увеличават обезщетенията за умъртвения добитък

Животновъдите затварят пътища, желаят оставки. Министърът несъгласен

Корнелия Нинова: Спряхме умъртвяването на животни в Шарково

„ Никой не би ѝ отказал информация за едно или друго, само че тя не е поискана нито публично, нито импровизирано за проби. В момента, в който излязоха резултатите от пробите, сега, в който се стартираха нещата за първите две огнища, персонално изпратих екип от министерството в централната лаборатория да прегледат метода, по който са направени проучванията. Взех копие от протоколите. С потвърждението на първата проба от Франция. Оставка няма да подам. Не считам, че съм направил нещо нелегално. Ние сме в едно държавно управление, в което аз персонално съм поканен от Бойко Борисов. В момента, в който той каже, че съм дотук не е нужно да депозирам каквото и да е оставка “, съобщи Порожанов.

Той разяснява и желаните от Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) оставки на заместник- министър доктор Цветан Димитров, Бойко Синапов, отраслов консултант на министъра на МЗХГ, Георги Праматаров, Директор на дирекция „ Директни заплащания и идентификация на земеделските парцели” и доктор Златка Възелова, шеф на дирекция „ Животновъдство” в МЗХГ.

„ Цветан Димитров и още двама шефове да си подадат оставката, за какво? Защото бранш отглеждане на животни от 10 години бил в рецесия. Неслучайно той се подкрепя във всяка държава-членка. Държавата не е единствената, която би трябвало да оправя този бранш. Затова са тези асоциации, би трябвало да има селекция, развъдни действия, които се правят “, уточни Порожанов.

„ Обезщетенията, които през днешния ден към този момент се получиха по сметките и на място на тези, които не са регистрирани аграрни стопани покриват освен цената на евтаназираните животни. За овце и кози оценката на животно е не по-малка от 190 лв.. За тези под селекционен надзор цената на отплата е не по-малка от 250 лв.. Като за трите стопанства, които бяха под селекционен надзор в тези три обитаеми места междинната оценка на животно е 327 лева Освен това дотациите, които ще се получат тези с евтаназираните животни за обвързана поддръжка, където помощта варира сред 50 и 83 лева и преходната национална помощ, която е към 40 и няколко лв.. Тя ще бъде получена от тези стопани при изплащането ѝ през месец октомври на база на протоколите за форсмажор. До момента имаме издадени 7 такива протокола “, посочи Порожанов.

„ Досега са умъртвени 4000 животни, като още над 100 би трябвало да бъдат приспани. Това ще се случи, откакто спадне напрежението в региона, тъй като сега хора пречат на чиновниците на БАБХ да си свършат работата “, добави той.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР