Остава в сила бедственото положение в Своге заради липсата на

...
Остава в сила бедственото положение в Своге заради липсата на
Коментари Харесай

Остава в сила бедственото положение в Своге заради безводието

Остава в действие бедственото състояние в Своге поради неналичието на вода. Причината е неочакваното пресъхване на захранващата района Искрецка река. Дебитът й от нормалните 130 литра в секунда за денонощие е паднал на към 30 литра в секунда. Все още обаче се прецизира какво е довело до пресъхването - сриване на пещера или човешка активност.

В Своге има открити 15 пункта и две водоноски. Изготвен е и график за това къде, по какъв начин и по кое време ще се раздава вода за жителите. Заместник-кметът на Своге инж. Валентин Михайлов сподели, че през 70-те години на предишния век още веднъж е имало сходен случай, при който водата е изчезнала за 72 часа. Това обаче се случило заради разбъркването на земни пластове.

Пещерната система, където се доставя водата на Своге е към 200 километра.

“Там вътре не се знае какво се случва. Надявам се да е някое сриване на стена, краткотрайно задръстване на тези извори и в идващите дни водата да се върне ", сподели инж. Михайлов пред Нова телевизия.

Пораженията от пресъхването на водата усетиха и в рибарниците в региона. 

“Понесохме големи загуби и сме показани пред голям проблем, тъй като нямаме опция да извадим тази умряла риба. Това може да провокира екологична злополука ", съобщи сподели Калоян Тотев, притежател на рибарник, в чиито басейни все още има над 10 тона умряла риба.

“Имахме различни разновидности, в които въртим водата и я окислородяваме в допълнение, само че това е, когато има най-малко най-малък приток ", изясни Тотев.

В региона има 4 рибарника. Загубите там също са големи. Щетите за Тотев са на стойност към половин милион лв..

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР