Остава седмица до редовните парламентарни избори. Дистанцията между основните политически

...
Остава седмица до редовните парламентарни избори. Дистанцията между основните политически
Коментари Харесай

Маркет ЛИНКС: Дистанцията между основните политически играчи се запазва

Остава седмица до постоянните парламентарни избори. Дистанцията сред главните политически играчи се резервира. ГЕРБ водят, на второ място са Българска социалистическа партия и трети са " ИТН ". Шанс да влязат в новото Народно заседание имат още Движение за права и свободи и " Демократична България ". " Изправи се! Мутри вън! " и Вътрешна македонска революционна организация са на ръба.

Това демонстрира изследване, финансирано и осъществено взаимно оти " Маркет ЛИНКС ", извършено измежду 1026 лица над 18 година в страната, в интервала 18 - 25 март 2021 година по методите на пряко-лично изявление и онлайн анкета.

 Снимка: bTV

Очаква се обаче протестният избор да окаже въздействие и да обърне предварителните настройки. От социологическата организация прецизираха, че той е нестабилен и може да увеличи резултатите на извънпарламентарните опозиционни сили.

Социологът Добромир Живков изясни в " Тази заран ", че епидемиологичната конюнктура може да повлияе на резултата от вота. По думите му към 30% от интервюираните считат, че изборите би трябвало да бъдат отсрочени. Близо половината от запитаните обаче мислят, че те би трябвало да се проведат макар растежа на заболеваемост у нас.

 Снимка: bTV

" Няма партийна багра във връзка с това дали изборите би трябвало да бъдат отсрочени. Епидемията ще окаже въздействие върху изборите и това ще докара до по-ниска изборна интензивност ", добави Живков.

Той посочи, че понижава процентът на хората, които са изразили изрично желание да упражнят правото си на избор. При предходното допитване по тематиката 51% от интервюираните са показали, че ще гласоподават, в този момент - 46%. Разликата се равнява на към 350 хиляди души.

 Снимка: bTV

Преди вота цифрите демонстрират рекордно съмнение в Народното събрание (69%), държавното управление (64%) и правосъдната система (53%).

" От години сигнализираме, че това е сериозен проблем. Доверието е основата, върху която се градят публичните взаимоотношения. Липсата на подобен вид доверие попречва реализирането на смислени политики за ръководство. 10% доверие в Народното събрание е извънредно невисок индикатор ", сподели социологът.

 Снимка: bTV

Той изясни, че цифрите няма да се запазят за новия парламент, тъй като постоянно има първичен заем на доверие.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР