Останките от китайската ракета благополучно се стовариха в Индийския океан

...
Останките от китайската ракета благополучно се стовариха в Индийския океан
Коментари Харесай

28 160 отломки кръжат около планетата, космическият боклук става проблем

Останките от китайската ракета наред се стовариха в Индийския океан през вчерашния ден. Според китайската галактическа организация огромен сегмент от Long March-5B е навлязъл в земната атмосфера и се е разпаднал над водната простор, покрай Малдивите. 
Човечеството беше разтревожено през последната седмица, защото не беше ясно къде ще удари 18-тонният обект, идещ от небето, с марката Made is China. Държавните медии оповестяват, че елементи от ракетата са влезнали в атмосферата в 10,24 ч. Пекинско време (02:24 по Гринуич) и са се приземили на място с координати 72,47 градуса на изток и 2,65 градуса на север.НАСА не пропусна да разкритикува китайското държавно управление за безхаберието, от там дадоха отговор, че не са предизвестили в точния момент света, тъй като нямало съвсем никаква заплаха от съществени вреди. 
Но огнената орис на бустера, където и да се беше приземил, отваря по-големия въпрос за галактическите парчета, кръжащи към планетата ни, които стават от ден на ден. Проблемът визира както националните галактически стратегии, по този начин и частния бранш. Съгласно интернационалния договор  частните галактически лица, които се чака да слагат 45 000 спътника в ниска околоземна орбита през идващите няколко години, са под законовата отговорност на приемащите страни, написа The Guardian. Като прибавим към това към 9300 тона галактически отпадъци, които към този момент са в орбита към планетата, въпросът за галактическите конфликти и замърсяването с парчета към този момент е проблем.
Миналият месец контрольорите на задачи в централата на SpaceX в Калифорния предизвестиха астронавтите от орбиталната станция да си облекат скафандрите и да се върнат по местата си, тъй като парче от галактическа парчета може да удари капсулата. Преди време парче багра с размер на нокът удари предното стъкло на галактическата совалка, пробивайки два от три пласта стъкло.
„ Космическите парчета не са от през вчерашния ден, само че в този момент конкуренцията в космоса нараства. Двете съществени галактически сили завземат нови и нови територии, китайците са все по-значими, както и Европейската галактическа организация, наред с други. Когато имате повече артисти и повече събития, става по-сложно “, споделя Джоан Габринович, професор в Националния център за отдалечено наблюдаване, специалист по въздушно и галактическо право в Юридическия център в Мисисипи.
Експертите неведнъж показват терзанието си за риска от конфликти от 2009 година насам, когато два спътника - „ Иридий 33 " и изоставеният съветски боен „ Космос-2251 " - инцидентно се сблъскаха с гневна скорост над Сибир, разбивайки се на хиляди части. Европейската галактическа организация беше хазаин на огромна конференция по тематиката предишния месец. 

Според Джонатан Макдауъл, астрофизик от Харвард-Смитсоновия център по астрофизика, Китай имаше всички учредения да знае, че Long March-5B е непредсказуем и ще стане неконтролируем. „ Моята преценка е, че китайците са небрежни ", добави той.
По данни на Европейската галактическа организация към момента циркулират към 6900 от 11 370 спътника, позиционирани в земната орбита, като към 4000 действат. Но броят на отломките, които постоянно се наблюдават от галактическите мрежи за наблюдаване, е 28 160. 560 са записаните разпадания, детонации, конфликти или аномални събития, водещи до фрагментация.
ЧИСТАЧИ
Компанията Astroscale показва транспортно средство, наречено „ ELSA-d “ в долната земна орбита, с цел да покаже, че почистването на галактически парчета в действителност е допустимо. Това е пъклен сложна задача, изключително в случай че целевият сателит се върти и прекатурва. При опитите, за „ помитането на боклука " се употребява спътник, който благодарение на магнит улавя тестовия дрон. След време за по-големите обекти ще е нужна роботизирана ръка.
Управляващият шеф на компанията Джон Обърн съобщи, че същинският проблем може да не са огромните парчета, които пълнят заглавията на новинарските излъчвания и карат хората да се взират нервно в небето.
„ Големият проблем в космоса не са огромните парчета, а дребните части, на които те се разпадат “, сподели Обърн. „ Фрагмент от един сантиметър може да унищожи галактическия ви транспортен съд и той пътува толкоз бързо, че мъчно ще го засечете. Ние не желаеме злополука, тъй че е доста значимо държавните управления да вкарат условия за лицензи и за грижа и отговорност към старите и счупени обекти. “
Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР