Особено важно е сътрудничеството между страните членки на Централноевропейската инициатива

...
Особено важно е сътрудничеството между страните членки на Централноевропейската инициатива
Коментари Харесай

Повишаването на перспективите пред младите хора е в основата на Инициативата „Три морета“

Особено значимо е съдействието сред страните членки на Централноевропейската самодейност (ЦЕИ) в развиването на младежите. „ Повишаването на вероятностите пред младежите в района е в основата и на нашата ангажираност в Инициативата „ Три морета “, на която България е хазаин през 2021 година “, отбелязва заместник-министърът на външните работи Зарица Динкова.

Тя разиска дружно с сътрудниците си от другите страни членки бъдещето на Европа и района на Централна Европа в подтекста на възобновяване от пандемията от COVID-19.

Отбелязани са и възможностите за усилване на процеса на евроинтеграция на страните от Западните Балкани и задълбочаване на съдействието със страните от Източното партньорство.

Изтъкнато е важното значение на взаимоотношението с Европейски Съюз за постигането на сполучливо социално-икономическо възобновяване посредством използване на промени за стабилно развиване. Тя акцентира значимостта на устрема на страните от Западните Балкани към вътрешни промени, както и към съблюдаване на главните европейски полезности и правила като основа за районно съдействие и развиване на устойчиви, насочени към бъдещето добросъседски връзки.

" Подкрепата, която Европейски Съюз и страните членки оказват на своите близки сътрудници, е забележима за прилежащите страни. Инвестиционният проект за района на Западните Балкани на стойност 30 милиарда евро е добър образец за тази поддръжка ”, отбелязва Зарица Динкова. Така че е извънредно значимо страните от Западните Балкани да се възползват, като проявят самодейност за използването на „ четирите свободи “ – свободно придвижване на артикули, капитали и хора, и независимост на определяне и даване на услуги. По този метод те ще приближат стопанските системи си към вътрешния пазар на Европейски Съюз, което в комбиниране с Плана за деяние за общия районен пазар за интервала 2021-2024 година ще донесе съответни изгоди за жителите им.

 

Централно-европейската самодейност,

основана на 11 ноември 1989 година, е един от най-старите и одобрени междуправителствени конгреси за районно съдействие. Понастоящем в нея членуват 17 страни, в това число девет страни от Европейски Съюз - Италия, Унгария, Словения, Полша, Чехия, Словакия, България, Румъния, Хърватия, пет от Западните Балкани - Черна гора, Сърбия, Република Северна Македония, Албания, Босна и Херцеговина, и три от Източното партньорство - Молдова, Украйна, Беларус. Страната ни е пълновръстен член на самодейността от 1 юни 1996 година.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР