Основният проблем на проекта за АЕЦ "Белене" е доверието. Новата

...
Основният проблем на проекта за АЕЦ "Белене" е доверието. Новата
Коментари Харесай

Румен Овчаров: Основният проблем на проекта за АЕЦ Белене е доверието

Основният проблем на плана за АЕЦ "Белене " е доверието. Новата процедура не го връща. Това, което пречи на плана е, че България не знае какво да прави с него. Така не се притеглят непознати вложители. Това сподели някогашният енергиен министър Румен Овчаров в ефира на БТВ.

Моето схващане за този план беше, че би трябвало да се избере интернационален съветник, на който хората да повярват. Това обаче не е направено. Не бих желал да го отлагаме във времето, тъй като виждате какво се случва в енергетиката, добави той. Според него НЕК няма нуклеарен капацитет, с цел да стане притежател на плана. Тя непрестанно затъва в заплащане на излъчвания. Това сдружение, в което няма никакво доверие, сподели Овчаров.

Той заподозря, че всички процедури по плана се вършат, с цел да не бъде приключен той.

По отношение на плана Турски поток, Овчаров сподели: „ Като виждам по какъв начин се пробват да провалят и този план - от една страна нямаме информация за плана, само че в това време прекратяваме старите контракти. Имаме контракт с Русия, съгласно който даже да транзитира газ по тръбата би трябвало да ни заплаща 90%. Въпреки това внасяме тактика, с която отменяме всичко направено досега, без да знаем защо го вършим. Тези промени са със период до един месец, което е необичайно. Да не стане по този начин, че ние да прекъснем контракта, който ни подсигурява доходи до 2030 година Да не създадем едни тръби до Сърбия и да се окаже, че по тях няма да тече газ “, притеснява се Овчаров.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР