Основният приток на капитали от началото на годината е под

...
Основният приток на капитали от началото на годината е под
Коментари Харесай

Търговията привлича най-много преки инвестиции към юни

Основният приток на капитали от началото на годината е под формата на дългови принадлежности

© Надежда Чипева Текущата сметка е негативна

Българският експорт на артикули доближава 12.7 милиарда евро към края на полугодието, до момента в който вносът остава по-висок - 14.4 милиарда евро. Така комерсиалното салдо приключва юни на минус от над 1.7 милиарда евро, което е със 72% по-голям недостиг от миналогодишния. Текущата сметка също приключва на минус от 102.1 млн. евро. Докато през същия интервал на 2017 година имаше остатък, тази година позитивният принос от услугите нараства, само че чистите приходи от приходи понижават и не съумяват да компенсират комерсиалния недостиг. Още по тематиката
Растеж по инерция

Българската стопанска система забавя темпа си до 3.4%, а в данните за тримесечието светнаха сигнални лампички
17 авг 2018
Какъв е икономическият капацитет на Северна Корея

Ако страната се отвори за задгранични вложения, стопанската система ѝ би достигнала размер от 100 милиарда $
16 авг 2018
Колко и за какво заплаща Европа за зелена сила

През 2017 година страните, членки на Европейски Съюз, са субсидирали възобновимата сила с над 64 милиарда евро
3 авг 2018
Бюджетният остатък доближава 2 милиарда лева към края на юли

Въпреки че са планувани на недостиг, евентуално и през тази година държавните финанси няма да излязат на минус
1 авг 2018 Чуждите вложения в България през първото полугодие на 2018 година излизат на плюс от 246.2 млн. евро, което е на половина на миналогодишната сума. Секторът, който е привлякъл най-вече непознати вложения към март, е търговията - малко над 222 млн. евро, следвана от преработващата индустрия. От друга страна, в енергетиката, финансите и застраховането е забележим отливът на средства към юни. Това демонстрират предварителните оценки на Българската национална банка (БНБ).

Основният приток на капитали от началото на годината е под формата на дългови принадлежности, които се асоциират с краткосрочни инвеститорски интерес. Реинвестираната облага и дяловият капитал излизат на минус, само че тук надали става въпрос съответно за отлив на средства. Сумите ще продължат да се ревизират с постъпващите финансови доклади на фирмите през годината.

Основните източници на капитали

Основният източник на средства за българската стопанска система остава Холандия, откъдето страната е привлякла чисти вложения от общо 262.7 млн. евро, от които три четвърти са под формата на дългови принадлежности. Често зад тези вложения обаче се крият български капитали или от други страни отвън Европейски Съюз, които употребяват по-либералния данъчен режим. На второ място се нарежда Русия със 159.2 млн. евро, следвана от Германия с близо 131 млн. евро.

От друга страна, отлив на капитали има към Швейцария, главно дългови принадлежности, Италия и Унгария, където средствата са под формата на дялов капитал. Тук обаче понижението едва ли идва съответно от отлив, защото то дава отговор на понижение на капитала на българското отделение на италианската Unicredit и Банка ДСК, благосъстоятелност на унгарската OTP Bank. Операциите се постановиха поради новия Международен стандарт за финансово отчитане, който влезе в действие от началото на годината и изисква от банките да заделят по-големи хранителни запаси. За непознатите институции това се отразява като стесняване на дяловия капитал в статистика.

Къде отиват парите

Най-голямата част от чистите вложения през първата половина на 2018 година се насочват към търговията - 222 млн. евро, съгласно данните на Българска народна банка. За съпоставяне, през интервала януари - юни на предходната година сумата възлизаше на 214 млн. евро, само че тогава секторът беше на второ място след преработващата индустрия.

Тази година групата " Други действия " е вторият максимален правоприемник на средства със 176 млн. евро при 38.3 млн. през 2017 година Тук влизат некласифицирани действия, организациите с нестопанска цел, поправки и услуги като химическо почистване, фризьорски и козметични салони.

От друга страна, инвеститорският интерес към финанси и парцели продължава да отслабва. Според сметките на Българска народна банка в бранш финанси и обезпечаване отливът на вложения е в размер на 208.1 млн. евро, следван от енергетиката със 123.8 млн. евро.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР