Основният подсъдим за терористичните атаки в Париж през ноември 2015

...
Основният подсъдим за терористичните атаки в Париж през ноември 2015
Коментари Харесай

Доживотен затвор за главния обвиняем за атентатите в Париж

Основният обвиняем за терористичните офанзиви в Париж през ноември 2015 година Салах Абдеслам е приет за отговорен по обвинявания в тероризъм и ликвидиране. Той получава пожизнен затвор без право на подмяна поради ролята му в атентатите във френската столица, при които починаха 130 души.

Съдът призна за отговорни и 19 други мъже, взели присъединяване в офанзивите - шестима от които се считат за мъртви.

В продължение на повече от 9 месеца потърпевши, публицисти и фамилиите на починалите приказваха в правосъдната зала в Париж, с цел да съберат частите от историята за най-тежкото нахлуване във Франция след Втората международна война. Атаките против питейни заведения, заведения за хранене, националния футболен стадион и музикално заведение на 13 ноември 2015 година лишиха живота на стотици.

В началото на процеса Абдеслам разказа себе си като боец на групировката " Ислямска страна ", само че по-късно се извини на жертвите. В заключителната си тирада той сподели, че „ не е палач “ и че да го осъдят за ликвидиране би било неправда.

Доживотната му присъда значи, че има единствено дребен късмет за условно освобождение след 30 години. Това е най-тежкото наказване за нарушители във Франция и рядко се издава от съдилищата на страната.

Една от оживелите при нападението споделя, че процесът не е излекувал болката ѝ и я е оставил неудовлетворена.

„ Все още имаме своите пострадвания и нашите контузии, кошмари и рани. Все още би трябвало да продължим да живеем с това “, споделя Едит Сьор пред BBC.

Стефан Сарард, татко на един от убитите при офанзивите през 2015 година, споделя, че дългият развой му е оказал помощ да преживее нещастието.

„ Бяха девет ужасни месеца. Трябваше да изчакаме, трябваше да се върнем към тази покруса, с цел да навлезем в детайлите на случилото се “, изяснява той.

Френската прокуратурата изиска Абдеслам да получи най-тежката присъда с аргумента, че той е бил " основно настоящо лице " и е " останал правилен на идеологията си до дъно ", като в нито един миг не е посочил " и минимум разкайване ".
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР