Основният партньор на Apple в Азия използва нелегално извънреден труд

...
Основният партньор на Apple в Азия използва нелегално извънреден труд
Коментари Харесай

Гръмна скандал с iPhone X! За производството му използват робски труд на ученици

Основният сътрудник на Apple в Азия употребява незаконно ексклузивен труд на възпитаници, с цел да навакса закъсненията в производството на новия смарт телефон iPhone X, предава Financial Times.

Шестима китайски възпитаници се оплакват пред изданието, че постоянно би трябвало да работят по 11 часа дневно във фабрика в Джънджоу, където да сглобяват новия модел смарт телефон на американската компания Apple. Според китайското законодателство, учениците нямат право да правят ексклузивен труд.

Шестимата младежи са част от група от 3 000 възпитаници от Urban Rail Transit School в Джънджоу, които се подвизават като стажанти в локалната фабрика на тайванската компания Hon Hai Precision Industry, по-позната по света като Foxconn.

На младежите, които са на възраст сред 17 и 19 години, било казано, че това е тримесечен стаж, нужен за сполучливо дипломиране в образователното заведение.

„ Накараха ни от учебно заведение да работим тук “, споделя Янг - 18-годишна ученичка, която отхвърля да уточни първото си име заради боязън от наказване.

„ Работата няма нищо общо с това, което учим “, споделя тя. Момичето сглобява до 1 200 камери за iPhone X дневно.

От Urban Rail Transit School отхвърлят коментар по тематиката. Пред FT от Apple и Foxconn декларират, че фактически са разкрили случаи на ексклузивен труд, полаган от възпитаници, и незабавно ще подхващат ограничения. Въпреки това и двете компании настояват, че учениците работят непринудено.

Пускането на юбилейния смарт телефон на Apple iPhone X бе съпроводено от индустриални проблеми, които отложиха премиерата му с 2 месеца. Заради това отсрочване и работата на луфт облагата на Foxconn на тримесечна база понижа с 39%.

Според дълготраен чиновник на тайванската компания, фабриката в Джънджоу наема възпитаници всяка година по време на натоварените месеци в интервала август – декември.

Тази политика се оказва изключително плодородна, защото посредством наемане на възпитаници личният състав във фабриката може да скочи от 100 хиляди души до 300 хиляди чиновници, които създават по 20 хиляди броя iPhone дневно, споделя служащият.

„ Практиката на Apple и други компании е обвързвана със съкращаването на разноски и предприемане на ограничения „ навръх време “, споделя Джени Чан, помощник в Hong Kong Polytechnic University. „ Това води до потреблението на възпитаници като работна ръка, защото наемането им е гъвкаво “, споделя тя.

Foxconn показват, че стажантската стратегия се поддържа „ в съдействие с локалните управляващи и редица професионални учебни заведения в Китай “.

Министърът на образованието на Хънан, чиято столица е Джънджоу, е пратил известия до всички професионални учебни заведения в провинцията да изпращат своите възпитаници на работа във фабриката на Foxconn, споделя лице, видяло известието.

В локалния цех идват да работят и младежи от други градове, намиращи се наоколо.

Осигуряването на гъвкава работна ръка е една от политиките на управляващите в Хънан, с цел да предизвикат Foxconn да остави фабриката си там.

„ Провинция Хънан прави всичко по силите си, с цел да се убеди, че Foxcinn ще останат там. Не става дума единствено за данъчни доходи – приказваме и за развиване, създаване на експортна промишленост и съществуване на задгранични партньорства (като това с Apple)”, прибавя представител на локалната власт.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР