Основният обвиняем по делото за ислямистките терористични атаки Париж на

...
Основният обвиняем по делото за ислямистките терористични атаки Париж на
Коментари Харесай

Доживотен затвор за единствения оцелял терорист от кървавата нощ в Париж

Основният обвинен по делото за ислямистките терористични офанзиви Париж на 13 ноември 2015 година - Салах Абдеслам – бе наказан на пожизнен затвор без право на подмяна, заяви довечера съдът, представен от международните организации.

Съдебните заседатели признаха 32-годишния Абдеслам за отговорен в съучастие в убийства, планувани от терористична организация.

Абдеслам, считан за единствения оживял от терористичната клетка, провела кървавата нощ във френската столица, към този момент е наказан на 20 години затвор в Белгия за пукотевица по служители на реда малко преди ареста му.

След траял девет месеца развой специфичният съд в парижката правосъдна палата постанови през днешния ден присъди с дълъг период отнемане от независимост за още 19 обвинени, приети за отговорни по всички обвинявания.

При поредицата офанзиви, осъществени от ислямистки терористи във френската столица на 13 ноември 2015 година, починаха общо 130 души и бяха ранени още 350.

Наказанието пожизнен затвор без право на подмяна е най-тежката присъда във френския Наказателен кодекс.

На 10 юни Националната прокуратура за битка с тероризма изиска точно това извънредно рядко прилагано наказване за Абдеслам, с аргумента, че той е бил " основно настоящо лице " и е " останал правилен на идеологията си до дъно ", като в нито един миг не посочил " и минимум разкайване ".

" Това е една мудна смъртна присъда ", съобщи отбраната на Абдеслам.

Такава " ефикасна доживотна присъда " прави невероятно настояването за смяна на наказването. При все това, откакто прекара 30 години в пандиза, наказаният на това наказване може да изиска съдът да преразгледа тази неспособност.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР